Közélet

Drágul a tévézés

Általában havi néhány száz forinttal kérnek többet a kábelszolgáltatók amiatt, hogy díjat kell fizetniük a TV2 és az RTL Klub műsoraiért. A nézők többsége belenyugodott a díjemelésbe.

A TV2 és az RTL Klub megállapodott a legtöbb kábelszolgáltatóval arról, mennyit fizessenek a műsoraik terjesztéséért. Egy idei kormányrendelet lehetővé tette egyes, korábban szabadon fogható és ingyenesen sugározható tévécsatornák (RTL Klub, TV2) számára, hogy 2016. július 1-jétől a műsorukért programdíjat szedjenek be a műsorszolgáltatóktól, és azok éltek is a lehetőséggel. A műsorterjesztők havi 150 forintos kedvezményes bevezető áron tudják továbbítani a TV2 műsorát. Ezzel a lehetőséggel a terjesztők nagy része élni is kívánt, akikkel pedig nem tudott megállapodni a társaság, azok alapvetően a 290 forintos listaáron továbbíthatják a TV2-t – közölte a Világgazdasággal a csatorna. Hasonló elveket követett az RTL Klub is. A csatorna marketingosztálya azt közölte: a piac 98-99 százalékával megállapodott, és szeptemberben ki is állították az első számlákat. Ezek alapján tehát a két televízió együttesen legalább 300 forintot kap a kábelszolgáltatóktól.

Azt pontosan még nem tudni, mennyit szedhetnek be a tévés műsorkészítők a műsorterjesztőktől, így az sem világos, hogy a kábelszolgáltatók mennyit nyeltek le a költségekből, és mennyit hárítottak át a fogyasztóikra. Annyi azonban már látszik: szinte minden nagy szolgáltatónál körülbelül 300 forinttal emelkednek a tarifák. Ez a helyzet a Digi Kft.-nél, ahol a tévék által beszedett díj miatt november 1-jétől a szolgáltatás általános szerződési feltételek szerinti listaára és a határozatlan idejű szerződéssel rendelkező ügyfeleik előfizetési díja bruttó 300 forinttal emelkedik. A határozott idejű szerződéssel rendelkező ügyfeleiket a díjemelés a szerződés határozott idejének kifutásáig nem érinti – közölte a kábelszolgáltató.

Az Invitel már korábban lépett: 2016. szeptember 1-jétől havi bruttó 362 forinttal emelte azon ügyfelek – gyakorlatilag az összes előfizetőjük – havidíját, akiknél a tévés csomag tartalmazza az RTL Klub és a TV2 csatornát. Ez az összeg – az áfa levonása után – ugyanannyi, mint amennyit a televíziós társaságokkal kötött szerződés alapján a két csatornának fizetni kell. Mivel a díjat az Invitel már július 1-jétől fizeti a csatornáknak, az ügyfeleik kéthavi díjat „ajándékba kaptak”, ezt a költséget a szolgáltató lenyelte.

A csatornákkal kötött szerződések tartalma üzleti titok, azok részleteiről nem tájékoztatott a UPC Magyarország. Annyit viszont elmondott: ügyfelei bruttó 370 forintért érhetik el a két csatornát. A UPC Magyarország sem szedi be az extradíjat visszamenőlegesen, az RTL Klub és a TV2 programdíja nem július 1-jétől, hanem legkorábban szeptember végén épül be a számlákba. Az ügyfelek értesítését szeptemberben kezdte meg a UPC Magyarország, és a számlázási ciklus hosszát figyelembe véve, körülbelül egy hónapig tart a teljes folyamat. A Magyar Telekom még nem lépett. A cég folyamatosan értékeli a műsordíj bevezetése miatt kialakult helyzetet, és ügyfelei érdekeit szem előtt tartva egyeztetéseket folytat az RTL-lel és a TV2-vel – közölték lapunkkal.

A fogyasztóknál egyébként eddig nem verte ki a biztosítékot a pár száz forintos áremelkedés. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ügyfélszolgálatához összesen egy tucat e-mail és ugyanennyi telefonos panasz érkezett a témában, a díj létét és mértékét kifogásolták. Hatósági eljárás nem indult az ügyben, hiszen az elektronikus hírközlésről szóló törvény alapján az előfizetői szerződést a szolgáltató egyoldalúan is módosíthatja, ha azt jogszabályváltozás indokolja.

TV2 kábelszolgáltató RTL Klub Kábeldíj
Kapcsolódó cikkek