Közélet

Orbán kudarca, érzékeny vereség - így írnak külföldön a népszavazásról

A nemzetközi média figyelmét is felkeltette a magyar népszavazás, azt is megpróbálják kitalálni, mit léphet most a kormány.

Orbán Viktor vesztett; „Hogyan vezethetne kulturális ellenforradalmat Brüsszelben, ha a neki legfontosabb ügyben képtelen volt elég választót mozgósítani?” - ezt a kérdést tette fel a népszavazásról szóló tudósításában a Guardian. A lap arról is írt: hiába maradtak távol a szavazók és lett érvénytelen a népszavazás, a magyar miniszterelnök megpróbálja a maga javára fordítani az eredményt a brüsszeli tárgyalásain.

A Telegraph arról írt: hiába az érvénytelenség, a nagy arányú elutasítása a menekültkvótának azt jelenti, hogy a magyar kormány az EU-val szembeni ellenforradalmár szerepébe betonozhatja be az országot.

Részletesen foglalkozott a magyar hírekkel a BBC is. A britek elemzése szerint a referendum egyszerre megsemmisítő vereség és óriási győzelem a kormány számára. Azt is kiemelik: hiába mondta Orbán korábban azt, hogy reméli, más európai országok is követik a magyar példát, az EU többsége inkább csak nem foglalkozik a kvótákkal. A magyar kilépés az EU-ból esélytelen szerintük, mint írják, azt Orbán is tudja, hogy a gazdaság az EU-támogatásokon alapul.

A CNN-en is sikerült a hírek közé kerülni a referendummal. Ők arról írtak: a kormány nemzetközi PR-tevékenységet folytat.

A Le Monde tudósításában szintén azt emeli ki, hogy Orbán Viktor nagyszerű győzelemről beszélt, miközben érvénytelen lett a népszavazás. A belga La Libre Belgique ennél tovább is megy, szerintük Orbán most ellentámadást indíthat.

Németországból a Spiegel és a Frankfurter Allgemeine Zeitung is azzal foglalkozott bővebben, hogy a kormány és Orbán számára "érzékeny vereséget" jelent az eredmény. Hiába folytatott a kormány példa nélküli kampányt, milliárdokat költve a mobilizálásra, végül nem lett elég ez sem arra, hogy elég embert érdekeljen a kérdés - emelik ki.

Orbán Viktor média Népszavazás lapvélemény menekült
Kapcsolódó cikkek