Közélet

Vizsgálat a Norvég Alap ellen: meglepő részlet derült ki Orbán szerepéről

Azt már tudtuk, hogy hiába állítottak eddig mást, személyesen Orbán Viktor rendelte el a rendkívüli Kehi-vizsgálatot a Norvég Civil Alap ellen, most azonban újabb furcsa részlet derült ki.

Kitüntetettnek érezheti magát a Norvég Civil Alap: nem csak az derült ki, hogy személyesen Orbán Viktor utasította a Kehit arra, hogy folytasson vizsgálatot náluk, hanem az is, hogy ez a szervezet volt az egyetlen, amelynél Orbán annyira fontosnak érezte az ügyet, hogy saját maga indíttasson eljárást.

A TASZ kiperelte az információt: a Norvég Civil Alap ellen (hivatalos elnevezésében az EGT és a Norvég Finanszírozási Mechanizmusok intézményrendszerének és a Finanszírozási Mechanizmusokból juttatott támogatások felhasználásának ellenőrzése tárgyában) személyesen a miniszterelnök rendelte el a soron kívüli ellenőrzést.

Az Index ezután megkérdezte a Kehit, mennyire szokványos, hogy a kormányfő ilyen utasítást ad, ők azonban a Miniszterelnöki Sajtóirodához irányították a portált, akik nem árulták el a választ. A Vastagbőr szerzője azonban közérdekű adatigénylést adott be, amiből kiderül: ez volt az egyetlen ilyen eset.

Mint a válaszban megírták, a norvég alapok ügye volt az egyedüli a Kehi 62 kormányzati ellenőrzéséből 2010 óta, amelyre személyesen Orbán adta ki az utasítást. Negyven vizsgálatot az igazságügyi miniszter, tizenegyet a Miniszterelnökség jogi ügyekért felelős helyettes államtitkára, tízet pedig Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter utasítására indították.

vizsgálat Norvég alap Orbán Viktor kehi
Kapcsolódó cikkek