A testület pénteki közleményében tudatta, hogy a migrációs politikában érintett kormányzati döntéshozókat és szervezeteket tájékoztató új adatbázis osztályozza és rendezi a migrációval kapcsolatban rendelkezésre álló valamennyi adatot, beleértve a legális és az illegális bevándorlók és a regisztrált menekültek és menedékkérők adatait, a kiutasításukat követően visszatérők, valamint a kísérő nélkül érkező kiskorúakra vonatkozó információkat egyaránt.
   
Az adatbázisban felhalmozandó információk lehetővé teszik majd a migrációs hullámok elemzését. A migrációhoz kapcsolódó folyamatok és társadalomra gyakorolt hatása átfogó megértése által az adatbázis segíti a lehetséges kihívásokra történő felkészülés tudatos tervezését.
   
Az adatbázis célja, hogy az összes rendelkezésre álló eszközt a lehető legjobban kihasználják a döntéshozók és az operatív munkát végző migrációs szakértők, és valamennyi szereplőt bevonják a probléma megoldásába, a migráció kezelésébe - tette hozzá a bizottság.
   
A migrációs adatok katalógusa bizonyos korlátozások mellett hozzáférhető lesz a nyilvánosság számára is egy webes alapú alkalmazás segítségével - fűzte hozzá a testület.