A Fars iráni hírügynökség közlése szerint Blinkov azt mondta, hogy a Barada-völgy lakossága visszatért a normális élethez, a területi megbékélési terv első lépéseként mintegy 2600 felkelő tette le a fegyvert. A lakosság számára humanitárius segélyeket szállítanak - tette hozzá, anélkül, hogy közölte volna, hogy kik.
   
A RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint Blinkov tudatta: azokat, akik nem hajlandóak letenni a fegyvert, családjaikkal Idlíb tartományba szállítják a szíriai hatóságok felügyelete alatt.
   
Azok a felkelők, akik letették a fegyvert, a térség önvédelmi egységeihez csatlakoznak.
   
A damaszkuszi rezsim a tavalyi évben kezdett helyi megbékélési egyezségeket ajánlani felkelőknek, amelyek értelmében a felkelők feladták területeiket, cserébe azért, hogy a kormány garantálta szabad távozásukat a nagyrészt felkelőcsoportok - köztük a szélsőséges Ahrar as-Sám és a korábban Dzsabhat an-Nuszra néven ismert Dzsabhat Fatah as-Sám - kezén lévő Idlíb tartományba.
   
Értesülések szerint a fegyvert letevő lázadókat kegyelemben részesítik, jóllehet, megfigyelők szerint ezeket az embereket besorozzák a kormányerők kötelékébe.
   
A Damaszkusztól északra fekvő terület december végén került reflektorfénybe, ugyanis innen ered a szíriai fővárost vízzel ellátó Barada-folyó. Damaszkuszban december vége óta súlyos a vízhiány, mert a várost és környékét ellátó ivóvízforrást üzemanyag szennyezte be. A szemben álló felek egymást vádolják a szennyezéssel. A vízhiány legalább 5 millió embert érint.
   
Az egyelőre nem világos, hogy a probléma megoldódott-e azzal, hogy a térség több települése csatlakozott a megbékélési megállapodáshoz.
   
Blinkov ugyanis közölte azt is, hogy azok a fegyveresek, akik nem csatlakoztak a megbékéléshez, visszavonultak a hegyi magaslatokba, ahonnan tüzérséggel lőnek környékbeli településeket.