Közélet

Több tízezer Erzsébet-utalványnak nincs gazdája

A mintegy 2,8 millió nyugdíjasból több tízezer idős embernek nem tudták kézbesíteni az Erzsébet-utalványokat - írja a Magyar Nemzet.

„A belföldön élő jogosultak 98 százaléka megkapta és átvette az utalványt. Január 15-e után a Magyar Posta ismét megkísérli a kézbesítést, január 31-éig pedig bárki jelezheti, hogy ő is jogosult az ellátásra” – közölte a Magyar Nemzettel még pénteken este a Miniszterelnöki Kabinetiroda.

A Magyar Posta tegnap azt a tájékoztatást adta, hogy múlt péntekig a küldemények több mint 98,5 százalékát már átvették az ügyfelek. Ez alapján tehát kevesebb mint 42 ezer nyugdíjas nem tudta átvenni az utalványát.

Hozzátették: „a küldemények kevesebb mint 0,5 százaléka van még postákon, várva az ügyfelek jelentkezését”. Azaz a postán 14 ezer ember Erzsébet-utalványa van, a többit – 28 ezer utalványt pedig, ami nincs a postán, és nem is vették át az ügyfelek – visszaküldték a nyugdíjfolyósítónak. A posta jelezte is közleményében, hogy eddig nagyságrendileg a küldemények 1 százalékát küldte vagy küldi vissza a posta a feladónak egyebek mellett azért, mert a címzett meghalt, elköltözött, nem vette át a küldeményt, vagy hibás volt a címzés.

A Magyar Posta a lapnak azt mondta, az át nem vett küldemények a letéti postákra kerültek, ahol 10 munkanapon keresztül át lehet venni, utána pedig visszaküldik a feladónak, vagyis az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnak. Nincs tehát automatikusan ismételt kézbesítés, viszont február végéig lehet kérni, hogy az át nem vett küldeményeket újra küldjék ki postai úton.

Erzsébet-utalvány kézbesítés Magyar Posta
Kapcsolódó cikkek