Közélet

Már el is ítélték az orosz tüntetések szervezőjét

A rendőri intézkedéssel való szembeszegülés miatt hétfőn tizenöt napi szabadságvesztésre ítélte egy moszkvai bíróság Alekszej Navalnij ellenzéki politikust, a vasárnapi oroszországi korrupcióellenes megmozdulások kezdeményezőjét.

Navalnijra emellett 20 ezer rubel (mintegy 100 ezer forint) bírságot is kiszabtak, törvénytelen tömegtüntetések szervezése címén. Oroszországban vasárnap a nap folyamán több nagyvárosban korrupcióellenes megmozdulás volt. Ezeket kiváltó oka az volt, hogy a Navalnij vezette Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány egy, a hónap elején közzétett videóban 70 milliárd rubel értékű korrupcióval vádolta meg Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnököt (1 rubel mintegy 5 forintot ér). Több helyszínen nyíltan követelték a kormányfő távozását.

Az oroszországi politikai tiltakozások során őrizetbe vettek nyilvántartására szakosodott, független OVD-info elnevezésű csoport szerint a moszkvai Tverszkaja utcán vasárnap 1030 embert állítottak elő - más források szerint ötszázat. Az OVD-info úgy tudja, hogy a posztszovjet időszakban ez volt a legtöbb embert érintő letartóztatás.

alekszij navalnij Oroszország töntetések korrupció
Kapcsolódó cikkek