Közélet

Demonstráció Budapesten: üvegek repültek a rendőrök felé

A szervezők szerint hatvan-nyolcvanezren vettek részt az elmúlt évek legnagyobb szabású tiltakozó megmozdulásán Budapesten. A rendőrség közleménye szerint este üveggel dobálták meg a rendőröket a tiltakozók.

Az elmúlt évek legnagyobb szabású megmozdulása vette kezdetét vasárnap a Várkert Bazár előtt, helyszíni jelentések szerint több tízezer ember gyűlt össze, hogy a felsőoktatási törvény megváltoztatása ellen demonstráljanak. A Kossuth térre vonuló tüntetés résztvevői a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény április 4-i módosítása ellen tiltakoztak, amely szerintük ellehetetleníti a Közép-európai Egyetem (CEU) magyarországi működését. Ezért arra kérték Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az elfogadott törvényt.

 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közleménye szerint a szervezők 19 óra 20 perckor bejelentették a rendezvény végét. A demonstrációt követően a Budapest V., Kossuth téren maradt tömegből kivált hangadók az Országgyűlés épületét védő rendőröket üveggel, fémtárgyakkal, műanyag palackokkal dobálták meg. Személyi sérülés nem történt.

Este 9 óra körül a Kossuth térről több ezren az Emmi Szalay utcai épülete elé vonultak azt skandálva "Szabad ország, szabad egyetem", "elegünk van", majd a Nagykörút forgalmát megbénítva a Fidesz Lendvay utcai székháza felé indultak.

CEU demonstráció felsőoktatási törvény tüntetés
Kapcsolódó cikkek