Közélet

Ellentmondásos nyilatkozatok az erdélyi zagyszennyezésről

Derűlátóak a román hatóságok, akik szerint nem pusztult el a halállomány sem az Aranyosban, sem a Marosban a múlt héten történt zagyszennyezés következtében. A román zöldpárt azonban azt állítja, mindkét folyó ökoszisztémája hosszú távra jelentősen károsult.

Nem szennyeződött vegyi anyagokkal az Aranyos folyó, miután múlt hét elején műszaki meghibásodás miatt közel 6 000 köbméternyi zagy folyt bele az abrudbányai Cupru Min bányavállalat Sesely-völgyi ülepítőjéből – állapították meg a román hatóságok az Alba24.ro hírportál szerint. A szakemberek úgy vélik, nem állt fenn annak a veszélye sem, hogy a szennyeződés elérje az országhatárt, s így a Tiszát sem. Ugyanakkor a halállomány nem pusztult el és a Marosba sem ömlött zaggyal szennyezett víz. A Fehér megyei Katasztrófavédelmi Ügynökség viszont felhívta a lakosság figyelmét, hogy a folyó vize sem emberi, sem állati fogyasztásra, sem tisztálkodásra nem alkalmas.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Kép: marosvasarhelyiradio.ro Kép: marosvasarhelyiradio.ro[/caption]Mint korábban megírtuk, mérgező vegyülettel, egyebek mellett kadmiummal szennyeződött az Aranyos, miután meghibásodott Románia legnagyobb ülepítője a Sesely-völgyben. Az Aranyos áthalad Fehér, Kolozs és Maros megyéken. Hosszúsága 130 kilométer, Székelykocsárd fölött torkollik a Marosba, annak legnagyobb mellékfolyójaként.

Az Alba24.ro szerint az ülepítőnél a bányavállalat legkésőbb őszig jelentős átalakítást tervez, a tározóba pedig további víz hozzáadása nélkül szállítják a zagyot, mert átmenetileg a szivárgást sikerült megszüntetni.

A Román Ökologista Párt (PER) azonban azt állítja, az Aranyos és Maros medrének stabilitása és morfológiája, de az ökoszisztémájuk is hosszú távra jelentősen károsult a Nyugati-szigethegységben történt zagyszennyezés következtében. A PER szerint „műszaki hanyagság” történt. Az ökologisták újabb szabályozás bevezetését szorgalmazzák a környezet számára jelentős veszélyt jelentő építmények esetében, jelentősen növelni szeretnék a környezetvédelmi engedélyek, jóváhagyások kibocsátására vonatkozó illetékeket. „Ezeknek az illetékeknek arra kellene sarkallniuk a befektetőket, hogy sokkal felelősségteljesebbek legyenek a munkálatok során, amelyek hatással lehetnek a környezetre. Lehetőséget kell teremteniük a hatóságok számára, hogy hatékonyan megfigyelhessék és azonnal beavatkozhassanak, hogy megelőzhessék az ilyen jellegű baleseteket” - írta közleményében a PER.

Maros Aranyos zagy zagyszennyezettség
Kapcsolódó cikkek