Közélet

Kósa: egyetlen külföldi egyetem működik szabályosan Magyarországon

Egyetlen szabályosan működő külföldi egyetem van Magyarországon, ez a McDaniel College, a többi 27 nem tartja be a törvényeket - közölte a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hétfőn.

Kósa Lajos elmondta, az Oktatási Hivatal (OH) ötévente vizsgálja felül a Magyarországon működő külföldi egyetemek engedélyét, ennek 2016-ban jött el ismét az ideje. A vizsgálat kimutatta, hogy egy kivétellel nem működnek megfelelően ezek az intézmények - tette hozzá.

A frakcióvezető úgy fogalmazott, ilyen "tömeges törvénysértés" esetén felvetődik, hogy esetleg a szabályozás is rossz.

Kósa Lajost kérdezték az LMP lobbitevékenységre vonatkozó javaslatáról is, amely szerint kötelező érvényű regiszterben kellene nyilvántartani a lobbistákat, a politikai élet szereplőit pedig arra köteleznék, hogy tegyék közzé, ha egy lobbista náluk kívánt kijárni valamit. A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője szerint a javaslat "életszerűtlen", "betarthatósága kétséges".

Palkovics László oktatási államtitkár szerdai bejelentése alapján a jövőben akkor működhetne oklevelet külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A CEU diszkriminatívnak tartja a benyújtott törvénymódosítást; az intézmény rektora közölte: nem zárják be az egyetemet.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Résztvevők mobiltelefonjaikkal világítanak az Oktatási szabadságot csoport Most a CEU, de ki a következő? - Tüntetés a szabad oktatásért címmel tartott demonstrációján Budapesten Fotó: MTI Résztvevők mobiltelefonjaikkal világítanak az Oktatási szabadságot csoport Most a CEU, de ki a következő? - Tüntetés a szabad oktatásért címmel tartott demonstrációján Budapesten Fotó: MTI[/caption]

Tüntetés a CEU mellett

Ahogy arról lapunk is beszámolt, tegnap a fővárosban a Közép-európai Egyetem (CEU) mellett demonstráltak. A szervezők becslése szerint mintegy tízezres tömeg, valamint civil és oktatási szervezetek képviselői a kormány felsőoktatási törvényének tervezett módosítása ellen tiltakoztak, és a CEU-val fejezték ki szolidaritásukat.

Lázár: mindenki tartsa be a játékszabályokat

A külföldi egyetemek sem csaphatják be a diákokat, nem élhetnek vissza helyzetükkel, és nekik is vállalniuk kell a magyar törvények betartását - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján a felsőoktatási törvény javasolt módosításáról szólva.

A tárcavezető az Oktatási Hivatal vizsgálatát jogszerűnek és alaposnak nevezte. Jelezte egyúttal: minden külföldi egyetem számíthat arra, hogy a kormány méltányos módon fogja megvizsgálni a kérelmét mind az együttműködést, mind a képzés tartalmát illetően.

A CEU visszautasítja, hogy csalást követne el

A Közép-európai Egyetem az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, jelenleg nincsen érvényben olyan törvény Magyarországon, amely megköveteli, hogy az egyetemek származási országukban is folytassanak képzést annak érdekében, hogy Magyarországon diplomát adhassanak ki.

Hozzátették: a CEU jogosult, akkreditált arra, hogy magyar és amerikai diplomát adjon ki, és 25 éve a magyar törvényeket betartva vesz részt a magyar felsőoktatásban, "bármilyen ennek ellentmondó kijelentés hamis".

CEU Kósa Lajos Közép-Európai Egyetem Lázár jános
Kapcsolódó cikkek