Közélet

Különösnek ígérkezik Trump csúcstalálkozója

A kínai-amerikai kereskedelmi kapcsolatok szempontjából kulcsfontosságú eseményre kerül sor csütörtökön a floridai Palm Beachen, ahol Donald Trump amerikai elnök találkozik a kínai kollégájával, Hszi Csin-pinggel - emeli ki az Equilor elemzése.

Trump elnöki kampánya alatt nyomdafestéket nem tűrő hangnemben beszélt a kínaiakról, illetve szorgalmazta a kínai mielőbbi korlátozását. Trump már a helyszínnel is üzent: a saját tulajdonában lévő Mar-a-Lago klubban kívánja fogadni a kínai felső vezetést. (Trump az elmúlt hónapokban előszeretettel fenyegetőzött védővámok bevezetésével.)

Ez, figyelembe véve, hogy első találkozójuk lesz, a dominanciát sugallja, amellett, hogy a biztonságiaknak komoly kihívást is jelent az óceánparti szálloda fokozott védelme. (Az elnök egyébként már védett márkának számít Kínában.)

A találkozó amerikai koordinátora Donald Trump veje, Jared Kushner, akinek semmilyen tapasztalata nincs Kínával kapcsolatban. Ezzel szemben a kínai felet Cuj Tien-kaj washingtoni kínai nagykövet készíti fel, aki az amerikai szolgálati idejét megelőzően az ENSZ-ben is dolgozott.

A találkozóról az is kiszivárgott, hogy a brüsszeli NATO-csúcsot azért kellett másik időpontra áthelyezni, hogy a floridai eseményen Rex Tillerson külügyminiszter is részt vehessen.

Donald Trump kereskedelem Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek