Közélet

Macron és Le Pen küzdenek meg a francia elnöki székért

Emmanuel Macron független politikus a voksok 23,86 százalékát szerezte meg, Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje 21,45 százalékos eredményével a második lett a francia elnökválasztás vasárnapi, első fordulójában. A szavazatok 97 százalékának összeszámolása alapján ők ketten jutottak tovább a második fordulóba.

Tőlük kissé leszakadva végzett a konzervatív Francois Fillon 19,94, míg Jean-Luc Mélenchon radikális baloldali jelölt a voksok 19,61 százalékával.

[caption id="" align="alignleft" width="768"]Emmanuel Macron ünnepel. Fotó: AFP Emmanuel Macron ünnepel. Fotó: AFP[/caption]

Macron már vasárnap este nemzeti egységet sürgetett Párizsban tartott beszédében. Közölte, hogy a lehető legszélesebb körű támogatást akarja megszerezni a május 7-i második fordulóra, és azt ígérte, már hétfőn elkezd dolgozni azon, hogy többséget tudjon szerezni a törvényhozásban. Macron – aki egy éve indította el választási mozgalmát – méltatta kampánya támogatóit is, akik hozzájárultak ahhoz, hogy „megváltozzon az ország irányvonala”.

Hangoztatta, hogy a mostani választások jelentős állomást jelentenek az ország történetében, hiszen a franciák elutasították azoknak a nagy pártoknak a jelöltjeit, akik az elmúlt harminc évben az országot kormányozták.

Francois Hollande francia államfő vasárnap este telefonon gratulált Macronnak.

Vezető francia konzervatív politikusok és Benoit Hamon szocialista elnökjelölt vasárnap egyaránt úgy nyilatkoztak, hogy a centrista Emmanuel Macront fogják támogatni az elnökválasztás második fordulójában Marine Le Pen radikális jobboldali jelölttel szemben.

Miután az első, egybehangzó becslések szerint Macron és Le Pen jut be a második fordulóba, Benoit Hamon szocialista elnökjelölt azt mondta támogatóinak, hogy pártja „történelmi csapást” szenvedett szavazóbázisától, és felszólította a választókat, támogassák Macront, és utasítsák el Le Pent „a lehető legerősebb módon”.

Bernard Cazeneuve jelenlegi szocialista miniszterelnök felhívott minden demokratát, hogy szavazzanak Macronra a második fordulóban, Jean-Marc Ayrault külügyminiszter pedig Twitter-bejegyzésben szólított fel Macron támogatására. Stéphane Le Foll kormányszóvivő bejelentette, hogy szintén a független jelöltre szavaz a második fordulóban.

A hagyományos francia politikai színtér másik oldalán Jean-Pierre Raffarin volt konzervatív miniszterelnök (2002-2005), a jobbközép Köztársaságiak tagja, mely párt jelöltje, Francois Fillon a második fordulóból kiesett, kijelentette: „Habozás nélkül Emmanuel Macron mögé kell állnunk!”

Francois Fillon elismerte vereségét, amiért, mint mondta, egyedül ő a felelős, és felhívta támogatóit, hogy Macront támogassák a Nemzeti Front vezetőjével szemben. Szavai szerint Le Pen „csődbe viszi Franciaországot, ha megválasztják”.

Marine Le Pen Emmanuel Macron elnökválasztás Franciaország
Kapcsolódó cikkek