Közélet

Sorra érkeznek a tiltakozások a CEU-ügy miatt

Több intézmény és szervezet képviselői emeltek szót a felsőoktatási törvény kedden elfogadott módosítása ellen.

A Pedagógusok Szakszervezete arra kérte a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvénymódosítást, hanem forduljon az Alkotmánybírósághoz. A szervezet állásfoglalása szerint összeegyeztethetetlen a jogállami kritériumokkal az az eljárás, amelynek keretei között minden egyeztetés nélkül a kormány törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, amely azt érdemi tárgyalás nélkül egyetlen nap alatt elfogadja. Mint írták, aggasztónak és az ország érdekeivel ellentétesnek tartják, hogy az Országgyűlés ismét a felsőoktatás autonómiáját súlyosan sértő törvénymódosítást fogadott el.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájának munkatársai a doktoranduszokkal együtt nyílt levelet fogalmaztak meg a felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatban, kiemelve: elutasítanak minden olyan törekvést, amely "az egyetemi autonómiát korlátozza".  A Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájának nyílt leveléhez az intézmény rektora, Csanádi Judit is csatlakozott. Ebben a rektor elfogadhatatlannak nevezte "az utólagos törvénykezés gyakorlatát", ami  "jelen esetben egyértelmű politikai akció a felsőoktatás egyik szereplője ellen".

A törvénymódosítás ellen hétfőn tüntetés volt Budapesten.

 [caption id="" align="aligncenter" width="600"]Kép: MTI Kép: MTI[/caption]

Cseh egyetemi és kulturális intézetek képviselői nyílt levelükben úgy fogalmaztak: "A joggal való ilyen diszkriminatív visszaélés a nem demokratikus, autoriter rendszerek sajátja, amiről azt gondoltuk, hogy a múlt századi tapasztalatok után már nem tér vissza Európába. A magyar kormány eljárása így felsorakozott a török egyetemeken a közelmúltban végrehajtott politikai és nacionalista tisztogatások, valamint az orosz rezsim azon igyekezete mellé, hogy bezárja a szentpétervári Európai Egyetemet".

Megszavazták a törvényt

A jövőben akkor működhet oklevelet külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A felsőoktatási törvény módosítását 123 kormánypárti igen és 38 nem szavazattal fogadta el az Országgyűlés kedden a kormány kezdeményezésére.

CEU: Áderhez fordulunk

A CEU a kedden elfogadott felsőoktatási törvénymódosítás alkotmányos felülvizsgálatára kéri Áder János köztársasági elnököt - közölte a CEU elnök-rektora, akit az intézmény budapesti sajtótájékoztatóján online kapcsoltak Washingtonból.

A Világgazdaság keddem megírta, hogy tavaly nyáron kezdték el a Magyarországon működési engedéllyel rendelkező külföldi felsőoktatási intézmények működési engedélyének felülvizsgálatát.

Diplomáciai botrány körvonalazódik

Mind az Egyesült Államok, mind Németország nagykövetségének ügyvivőjét bekérette a felsőoktatási törvény ügyében a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Mind a tengerentúlról, mind Németországból ugyanis erőteljesen elítélték a kormány lépését a CEU-ügyben. Nem kisebb személyiség, mint a német államfő, Frank-Walter Steinmeier ítélte el személyesen az új felsőoktatási törvénymódosítást.

ceu-ügy oktatás felsőoktatási törvény
Kapcsolódó cikkek