Közélet

Drámai képek az elöntött Budapestről

Szélsőséges erővel csapott le a vihar a középső országrészben. A fővárost éppen a délutáni csúcsforgalom idején bénította meg az esőzés, Szentendrén saját házaikból kellett embereket kimenekíteni, a Fejér megyei Perkátán tornádó is kialakult. A Pest megyei Péterin egy óvodából kellett menteni a gyerekeket.

A kedden Budapestre is lecsapó vihar, a lezúduló nagy mennyiségű csapadék a város számos pontján okoz gondokat – közölte a katasztrófavédelem a honlapján. Az interneten elérhető fényképek és beszámolók szerint a II. és a III. kerületben is több utcát és utat elöntött a víz. (A Fejér megyei Perkátán tornádó alakult ki a viharfront következtében.)

Elsősorban a XIII. és a XIV. kerületben volt dolga a szakembereknek, eddig több mint száz bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez. Jellemzően épületekbe befolyt víz szivattyúzásához és kidőlt fák, leszakadt faágak eltávolításához riasztják a fővárosi tűzoltókat – tették hozzá. A VIII. kerületben két autó, a X. kerületben egy jármű rongálódott meg kedden a viharban – közölte a fővárosi katasztrófavédelem a honlapján.

A tömegközlekedésben komoly fennakadásokat okozott a vihar, amely éppen a délutáni csúcsforgalom idején csapott le a fővárosra. Leállt az egyes villamos, a 4-6-os villamos, a budai fonódó hálózat és a szentendrei HÉV-sem közlekedett.

A VI. kerületben, a Podmaniczky és a Dózsa György út kereszteződésénél, a Vágány utcai vasúti felüljárónál nyolc személyautó és egy trolibusz akadt el az összegyűlt csapadékvíz miatt. A Waze online közösségi navigációs rendszer térképe szerint Budapest összes fő közlekedési útvonalán jelentős torlódások alakultak ki; számos mellékút is járhatatlanná vált. (Szentendrén több embert kellett elárasztott házakból kimenekíteni.)

Az interneten elérhető fényképek és beszámolók szerint a II. kerületi Lövőház, illetve a Zöldlomb utcát is elöntötte a víz. A III. kerületben víz alatt állt a Lajos utca, illetve a Bécsi út egy része, és beömlött az eső a Westend bevásárlóközpontba. Korábban a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalmában is kisebb fennakadás volt, de a repülőgépek indítása és fogadása már zavartalan.

A vasút is leállt

Nem közlekednek a vonatok Rákospalota-Újpest és Fót között, mert zárlatos lett a felsővezeték – tájékoztatta a Mávinform kedd este az MTI-t. A közlemény szerint a Budapest-Veresegyház-Vác vasútvonalon jelentős, 30-120 perces késésekre kell számítani az esti és az éjszakai órákban, akár vonatok is kimaradhatnak. A vasúttársaság pótlóbuszokat rendelt az utasok szállítására Fót és Rákospalota-Újpest között.

Péterin egy óvoda került víz alá

Elárasztott egy óvodát a lezúduló esővíz kedd délután a Pest megyei Péterin – közölte Csámpai Attila, a megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-vel. A szóvivő szerint az eső először a Petőfi Sándor utcában lévő óvoda udvarát áztatta el, majd a víz befolyt az épületbe.A gyermekekért érkező szülők nem tudtak bejutni az épületbe, ezért hívták a tűzoltókat. A szakemberek az ablakon keresztül mentették az óvodában rekedt gyermekeket, a szivattyúzást csak ezt követően tudták megkezdeni, addig homokzsákokkal vették körbe az épületet. Péterin több házat és utcát is elárasztott a víz.

Kedd este főként az Északi-középhegységben és az Alföld északi részén több helyen, nyugaton és a Tiszántúlon csak néhol alakulhat ki zápor, zivatar. A zivatarokhoz jelentős mennyiségű (30-50 milliméter) csapadék, jégeső, egy-egy helyen 70 kilométer/óránál erősebb szélroham is társul. Éjszaka leginkább keleten, északkeleten lehet intenzívebb eső.

Szerdán eleinte elszórtan, majd a déli óráktól az Alföldön és északkeleten több helyen várható zápor, zivatar. Intenzívebb zivatarok főként az Alföld középső és keleti részén valószínűek, amelyekhez helyenként viharos szél, felhőszakadás és jégeső is társulhat. Szerda délután, este az Észak-Dunántúlon is lehetnek még viharos széllökések – tették hozzá. Az előrejelzés szerint szerdán hosszabb-rövidebb időre süthet ki a nap. A legalacsonyabb hőmérséklet 11-16, a legmagasabb 20-26 Celsius-fok között alakul.

 

szélsőséges időjárás katasztrófavédelem OMSZ
Kapcsolódó cikkek