Közélet

Június közepén indul az egyezkedés a Brexitről

Theresa May brit miniszterelnök szerint az Európai Unió a június 8-án esedékes előrehozott brit parlamenti választások után tizenegy nappal kívánja elkezdeni az érdemi tárgyalásokat Londonnal a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről.

May hétfőn, a kormányzó brit Konzervatív Párt walesi tagozatának kampánygyűlésén tett említést a dátumról, részletek ismertetése nélkül. Kijelentette: már csak 17 nap van hátra a választásokig, és „az európaiak tizenegy nappal azután akarják elkezdeni a Brexit-tárgyalásokat”. Ennek alapján a kilépési tárgyalások június 19-én, hétfőn kezdődnének. Theresa May nem tett említést arról, hogy az első tárgyalások milyen szinten folynak majd. Kijelentette ugyanakkor: a brit parlamenti választások tétje az, hogy Nagy-Britannia székét a tárgyalóasztal mellett ő, vagy Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje foglalhatja-e el, és az, hogy ő, vagy Jeremy Corbyn irányítja-e a London által remélt majdani megállapodáshoz vezető tárgyalássorozatot. (Az európai uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács hétfőn bólintott rá a tárgyalások megkezdésére.)

„Nincs vesztegetnivaló idő, egy új kormánynak (Corbyn vezetése alatt) nem lenne elég ideje arra, hogy kiigazodjon” a Brexit-tárgyalásokon azok kezdete előtt – mondta a brit miniszterelnök. Theresa May március végén aktiválta a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, hivatalosan elindítva ezzel a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot. Az 50. cikkely szabályozza e folyamatot, kétévi időtávlatot meghatározva a kilépési tárgyalásokra. Ennek alapján a brit EU-tagság 2019 márciusában szűnhet meg, hacsak a felek nem állapodnak meg a folyamat meghosszabbításáról. Ehhez azonban az Európai Unióban maradó 27 többi ország egyhangú beleegyezésére lenne szükség.

Az illetékesei nem hivatalosan már eddig is többször jelezték, hogy az érdemi kilépési tárgyalások csak a június 8-ára kiírt előrehozott nagy-britanniai parlamenti választások után kezdődhetnek, de pontos dátumot hivatalosan Theresa May említett először a hétfői walesi kampányrendezvényen. EU-illetékesek a brit sajtónak korábban olyan nem hivatalos jelzéseket adtak, hogy az unió 18 hónap alatt szeretné lezárni az érdemi tárgyalássorozatot, megfelelő időt hagyva az Európai Parlamentnek, a brit parlamentnek és a tagországok törvényhozásainak a kilépési feltételekről szóló majdani megállapodás ratifikálására.

Theresa May a hétfői walesi kampánygyűlésen megerősítette: London a kilépési tárgyalásokon átfogó szabadkereskedelmi megállapodásról kíván egyezségre jutni az Európai Unióval. Hozzátette: a brit kormány „vámoktól és súrlódásoktól mentes” kereskedelmi forgalomra törekszik az unióban maradó országokkal a brit EU-tagság megszűnése után is. Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke, akit Theresa May nemrégiben fogadott a Downing Streeten, a megbeszélés után kijelentette: a Brexit-tárgyalásokon először a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok, illetve az uniós társállamokban élő britek jogosultságainak további garantálásáról kell megállapodni.

Theresa May Brexit brit választások
Kapcsolódó cikkek