Magyar gazdaság

Brexit: hivatalosan is indulhatnak a tárgyalások

Jóváhagyta az európai uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács hétfőn az Egyesült Királyság EU-kilépéséről szóló tárgyalások megindítására vonatkozó európai bizottsági javaslatot, és ezzel elhárult az utolsó akadály is az egyeztetések megkezdése elől.

„A huszonhetek egyhangúan elfogadták a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelye szerinti tárgyalások megindítását, erős és világos mandátumot biztosítva” – írta Sabine Weyand, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalójának helyettese Twitter-üzenetében.

A javaslatot az EU-tagországok uniós ügyekkel foglalkozó tárcavezetői fogadták el brüsszeli tanácskozásukon. Sokak szerint a „valódi” tárgyalások ugyanakkor csak a június 8-i brit előrehozott választások után kezdődhetnek meg.

Theresa May: az EU a választások után 11 nappal kezdené a Brexit-tárgyalásokat

Theresa May brit miniszterelnök szerint az a június 8-án esedékes előrehozott brit parlamenti választások után tizenegy nappal kívánja elkezdeni az érdemi tárgyalásokat Londonnal a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről.

May hétfőn, egy walesi választási gyűlésen tett említést a dátumról, részletek ismertetése nélkül. Kijelentette: már csak 17 nap van hátra a választásokig, és „az európaiak tizenegy nappal azután akarják elkezdeni a Brexit-tárgyalásokat”. Ennek alapján a kilépési tárgyalások június 19-én, hétfőn kezdődnének.

Theresa May szerint a parlamenti választások tétje az, hogy Nagy-Britannia székét e tárgyalásokon ő vagy Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje foglalhatja-e el. „Nincs vesztegetni való idő, egy új kormánynak (Corbyn vezetése alatt) nem lenne elég ideje arra, hogy kiigazodjon” a Brexit-tárgyalásokon – mondta a miniszterelnök.

Brexit Egyesült Királyság Lisszaboni Szerződés
Kapcsolódó cikkek