Közélet

Ki a népszerűbb: Orbán Viktor vagy Botka László?

A Századvég kutatása szerint kétszer többen vannak azok, akik Orbán Viktort látnák legszívesebben miniszterelnöki pozícióban, mint Botka Lászlót. Ettől ellentétes adatokat tett közzé a Publicus Intézet, amely szerint Botka „hibahatáron” belül előzi Orbánt.

Orbán Viktor kétszer olyan népszerű, mint Botka László a Századvég most nyilvánosságra hozott kutatása szerint. A kutatásban részt vevők többsége (51 százaléka) Orbán Viktor látná legszívesebben miniszterelnöki pozícióban, a szocialisták miniszterelnök jelöltjét, Botka Lászlót, akit a válaszadók 21 százaléka jelölte meg.

Vona Gábort 9 százalék említette, és 13 százalék volt azok aránya, akik a felsorolt politikusok közül egyiket sem látnák szívesen kormányfőként. Az elemzés arra is rámutatott, hogy bár Botka László a magukat baloldalinak vallók körében egyértelműen népszerűbb, a középen állók és politikai hovatartozásukban bizonytalan válaszadók körében jóval többen támogatják Orbán Viktort – írta a Századvég.

A Publicus Intézet azonban ettől eltérő eredményeket tett közzé. A május 12 és 18 között, 1007 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásból kiderült: Orbán Viktor népszerűsége 40 pontos, ami a múlt hónaphoz képest 2 pontos csökkenés, viszont januárhoz képest összesen már 9 pontos visszaesés. Az utóbbi hónap csökkenése általánosan, minden szavazói rétegben megfigyelhető.

Botka László népszerűsége a múlt hónapos növekedés után erre a hónapra egy pontot csökkenve, 43 pont. Botka népszerűsége a Fideszes szavazók körében csökkent, a többi választói csoportban megőrizte, vagy enyhén növelte a támogatottságát. A választások közeledtével elkezdett polarizálódni a megítélése. Botka László ezzel hibahatáron előzi Orbán Viktort, és továbbra is egyértelműen a legnépszerűbb vezető a bizonytalanok körében – közölte a Publicus.

Orbán Viktor Botka László
Kapcsolódó cikkek