Közélet

Tovább csökkent a munkanélküliség

A 2017. február–áprilisi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 56 ezer fővel, 209 ezerre, a munkanélküliségi ráta 1,3 százalékponttal, 4,6 százalékra csökkent.

A 2017. február–áprilisi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 56 ezer fővel, 209 ezerre, a munkanélküliségi ráta 1,3 százalékponttal, 4,6 százalékra csökkent – jelenti a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A férfiakat alacsonyabb munkanélküliségi ráta jellemezte, mint a nőket, esetükben a javulás mértéke is nagyobb volt. 2017. február–áprilisban az egy évvel korábbihoz képest a 15–74 éves munkanélküli férfiak száma 33 ezer fővel, 107 ezer főre, munkanélküliségi rátájuk 1,3 százalékponttal, 4,3 százalékra csökkent. A munkanélküli nők száma 23 ezer fővel, 102 ezer főre, munkanélküliségi rátájuk 1,1 százalékponttal, 4,9 százalékra mérséklődött.

A 15–24 éves korosztály munkanélküliségi rátája 4,0 százalékponttal, 10,2 százalékra csökkent, ebben az időszakban a munkanélküliek egyhatoda került ki ebből a korcsoportból. A 25–54 évesek, azaz az ún. legjobb munkavállalási korúak és az 55–64 évesek munkanélküliségi rátája is mérséklődött, előbbieké 1,1 százalékponttal, 4,1 százalékra, míg az utóbbiaké 0,5 százalékponttal, 4,4 százalékra. A átlagos időtartama 17,0 hónap; a munkanélküliek 44,8 százaléka legalább egy éve keres állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számít.

2017. április végén az egy évvel korábbihoz képest a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők létszáma 9,1 százalékkal, 307 ezer főre csökkent – jelenti a KSH.

A javulás már márciusban is látszott

„A szezonális folyamatok eddigi tapasztalatai alapján arra számítunk, hogy a következő hónapokban ismét csökkenni kezd a munkanélküliségi ráta és emelkedik a foglalkoztatottak száma is havi összevetésben. Várhatóan az idei év második felében már 4 százalék alatti munkanélküliségi rátát is láthatunk, feltéve, hogy a munkaerőhiány nem gördít ez elé tartós akadályt” – reagált a KSH adataira Virovácz Péter, az ING vezető elemzője.

 

„Összességében úgy gondoljuk, hogy 2017 során a munkaerőpiaci helyzet javulásában elsősorban a bérek emelkedése lesz a domináns, miközben a foglalkoztatottság emelkedése és a munkanélküliség csökkenése lassabb ütemű lehet, mint azt korábban megszokhattuk. A bérek éves növekedési rátája 2017-ben elérheti akár a 10 százalék felett is alakulhat, miközben a munkanélküliségi ráta várhatóan valamivel 4 százalék alatt kerülhet nyugvópontra” – mondta Virovácz.

 

Ürmössy Gergely, az Erste vezető makrogazdasági elemzője azt közölte: az enyhe emelkedés részben azzal magyarázható, hogy az aktivitási ráta 61,1 százalékról 61,4 százalékra nőtt, és a munkaerőpiacon aktívként megjelenők nem mindegyike helyezkedett el azonnal.

 

„A mostani kismértékű növekedés ellenére úgy látjuk, hogy a továbbra is kifejezetten feszes és a munkanélküliek arányának csökkenése folytatódhat idén. A következő hónapokban az idénymunka-lehetőségek felfutásával a munkanélküliségi ráta újra csökkenésnek indulhat. Éves átlagban 4,2 százalékos rátát jelzünk előre” – mondta Ürmössy.

 

munkanélküliség Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat munkanélküli
Kapcsolódó cikkek