Közélet

Brexit: May különalkukra kényszerül

A választási eredmény ellenére a frankfurti és a párizsi mellett a londoni is emelkedéssel zárta a pénteki napot, a font árfolyama viszont esett. A tőzsdei reakciónak az lehet az oka, hogy a piac már korábban beárazta a Brexittel járó bizonytalanságokat – ám ezek a bizonytalanságok most megsokszorozódtak.

Theresa May azzal a céllal írta ki az előrehozott választást, hogy megerősödve kezdhesse meg a tárgyalásokat az Európai Unióval a kilépésről. Ehhez képest csúfosan megbukott: elveszítette alsóházi többségét, és kénytelen az ultrakonzervatív, melegjog- és abortuszellenes, klímaváltozás-szkeptikus északír Demokratikus Unionista Párt (DUP) külső segítségével kormányozni. A két párt a hétvégén elvben meg is állapodott arról, hogy a tíz képviselővel rendelkező DUP a bizalmi, illetve a költségvetéssel összefüggő szavazásokon a torykkal voksol majd, a többi kérdésben pedig eseti döntés születik.

Konzervatív források szerint Theresa May legföljebb hat hónapig maradhat a helyén. Forrás: AFP

A brit sajtó értesülése szerint May fontolgatta a lemondást a vereség után, de nem akarja elhalasztani a Brexit-tárgyalások megkezdését, márpedig a távozása azzal járna, hogy a toryk két hónapig semmi mással nem foglalkoznának, mint az új kormányfő megválasztásával. Kérdés, hogy mekkora haladékot nyer, konzervatív források szerint ugyanis legföljebb hat hónapig maradhat a helyén, akkor távoznia kell. A párthoz közel álló ConservativeHome nevű online politikai fórum és bloghonlap felmérésének eredménye azt mutatja, hogy ezt akarja a válaszoló párttagok 59,48 százaléka is.

A politikai zűrzavar azzal fenyeget, hogy Nagy-Britannia megállapodás nélkül zuhan ki 2019-ben az Európai Unióból. A kilépési tárgyalások június 19-én kezdődnek, és az uniós vezetők eddig csekély szimpátiát mutattak a brit kormányfő iránt. Angela Merkel német kancellár azt mondta, nem lát rá okot, hogy türelmi időt adjanak Nagy-Britanniának. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szintén azt írta pénteki levelében Maynek, hogy az Szerződése 50. cikkében meghatározott tárgyalási időtartam nem hagyja az idő elvesztegetését.

May korábban azt mondta, hogy ki akarja vonni az országot az egységes piacból és a vámunióból, hogy visszafogja a migrációt. Ám a konzervatív párt maga is megosztott azzal kapcsolatban, hogy mit akar a Brexittől – emlékeztetett a Reuters. Ruth Davidson, a skót konzervatívok vezetője a Sky Newsnak nyilatkozva egyenesen arra célzott, hogy a toryknak felül kell vizsgálniuk Brexit-stratégiájukat. „Rettentően sok kérdés van a Brexit körül, amelyet meg kell vitatni a többi párttal” – hangsúlyozta a politikus, akiben sokan a toryk jövendő vezetőjét látják. Davidson egyértelműen Európa-párti, aki az egységes piachoz való lehető legnagyobb brit hozzáférést támogatja a kilépés után is.

Günther Oettinger, az uniós költségvetés felügyeletéért felelős biztos is úgy vélekedett, hogy most talán lehetőség nyílik arra, hogy szorosabb kétoldalú kapcsolatot alakítsanak ki, mint amilyent May korábban tervezett. „Például ha London tagja maradna a vámuniónak, akkor nem kellene újratárgyalni az összes kereskedelmi egyezményt” – nyilatkozta a német biztos a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak.

A tárgyalások mindenesetre egyértelműen bonyolultabbakká válnak majd. „May nem lesz képes semmiféle kompromisszumra, mivel ehhez hiányzik a jelentős parlamenti többsége” – mondta a Ruhr Nachrichtennek Elmar Brok német konzervatív politikus, az Európai Parlament vezető Brexit-szakértője.

A bizonytalanság pedig azt jelenti, hogy a gazdasági szereplőknek fogalmuk sincs, mire számítsanak, milyen kereskedelmi szabályokra készüljenek fel a közeljövőben. Ezt emelték ki legfontosabb problémaként brit kisvállalkozók és nagyvállalati vezetők is a Sky News hétvégi összeállításában.

Kockázatos lehet a válás elhúzódása

A parlamentben kialakult patthelyzet és az ennek nyomán várható vezetési válság a küszöbönálló Brexit-tárgyalások előtt nagyon rosszkor jött a briteknek. A pozíciójában megingó Theresa May által felvázolt „hard-Brexit”-forgatókönyvből valószínűleg egy kompromisszumkészebb irányba mozdulhat a brit álláspont. A konzervatívok öngólja és az utána kialakult instabilitás a befektetők számára is meglepetés. Piaci szempontból azonban csak korlátozott hatásokra számítunk, nagyobb mértékben csak a brit eszközök – beleértve a font árfolyamát – érezhetik meg a növekvő bizonytalanságot. Alapesetben a kontinentális Európa – benne Magyarország – számára akár még kedvezhet is a britek békésebb leválása. Annak a valószínűsége is nőtt, hogy a kitűzött határidőig nem sikerül tető alá hozni a megállapodást az EU-val – piaci szempontból ez a legveszélyesebb forgatókönyv.

Forián-Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója

 

Theresa May Brexit konzervatív párt Nagy-Britannia választások
Kapcsolódó cikkek