Közélet

Europol: 153 embert kapcsoltak le a repülőtereken

153 embert tartóztattak le egy összehangolt nemzetközi repülőtéri ellenőrzéssorozat során. A gyanúsítottak lopott vagy hamisított bankkártyával vásároltak repülőjegyet – közölte az Europol.

2017. június 6. és 8. között 64 ország, 84 légitársaság és 8 internetes utazási iroda bevonásával hajtották végre a Globális Repülőtéri Akciónapok elnevezésű műveletet a hatóságok a világ 230 repülőterén.

Az ellenőrzés-sorozat közben 312 gyanús tranzakciót találtak. Ezekben az ügyekben összesen 153 embert akadályoztak meg a repülőre szállásban, majd kihallgatásuk után eljárást indítottak ellenük.

Az akciók közben a szervezett bűnözői csoportok új tevékenységét derítették fel a hatóságok: hamisított vagy lopott bankkártyákkal, kártyaadatok segítségével próbálnak a tranzitzónákba bejutni.

A drogcsempészet mellett a jelek szerint az illegális migráció terén is felhasználják ezeket az eszközöket. Az idén ezért az uniós határőrizeti szervezet, a Frontex 27 tisztje mellett az Europol embercsempészet elleni központja is csatlakozott a razziákhoz, speciális technikai eszközökkel nyújtva támogatást több európai repülőtéren.

repülőtér embercsempészet határellenőrzés kábítószer Europol
Kapcsolódó cikkek