Közélet

Ez a város lesz a legnagyobb az évszázad végére

Ma a világ legnépesebb városai földrajzilag egyenletesen oszlanak el a Földön, a következő nyolcvan évben azonban ez nagyon megváltozik.

A Föld népessége a mai, bő 7,5 milliárdról 11 milliárd fölé emelkedik az Egyesült Nemzetek Szövetségének (ENSZ) elemzése alapján, a növekedés azonban az egyes kontinenseken még az elmúlt évtizedekben tapasztaltnál is nagyobb eltéréseket mutat majd. A Global Cities Institute – Visual Capitalist által feldolgozott – előrejelzése szerint lesznek olyan városok, amelyek mérete tíz- vagy akár hússzorosára nő, ami alaposan átrajzolja majd a nagy metropoliszok helyét a világtérképen: ma a legnagyobb városok földrajzilag viszonylag egyenletesen oszlanak el, 2100-ban a legnépesebbek egyike sem lesz az amerikai kontinensen, Európában, Kínában vagy Ausztráliában.

Évszázadunk végén a világ legnagyobb városa Lagos lesz. A Global Cities Institute becslése szerint a 2010-es 10,8 millió után 2100-ban több mint hétszer ennyien, 88,3 millióan élnek majd itt. A nigériai főváros – amely a nyugat-afrikai és pénzügyi élet központja – már ma is az egyik leggyorsabban növekvő metropolisz, népességét az ENSZ 2011-ben 11,2 millióra becsülte. Egy évvel később a New York Times arról írt, hogy a városban legalább 21 millióan élnek. A városban hatalmas fejlesztések indultak. Az Eko Atlantic néven futó lakó- és kereskedelmiingatlan-fejlesztés, amely keretében Nigéria Manhattanje épül, a térség legnagyobb projektje.

Ma még a Kongói Demokratikus Köztársaságról nem az első dolgok között jut eszünkbe a burjánzó nagyvárosok látványa. Nos, ez úgy tűnik, gyorsan változik majd. A főváros, Kinshasa helyén szegény halászfalvak voltak nem is olyan nagyon régen. Mára Párizs után a legnagyobb város, ahol franciául beszélnek, lakossága a 2010-es 9,1 millióról az évszázad végére 83,5 millióra nő a Global Cities Institute előrejelzése szerint. A város fejlődésének egy különös érdekessége, hogy 2025-ben már 17 millióan élnek majd itt, és a populáció 60 százaléka 18 évesnél fiatalabb lesz. Nem véletlen, hogy a fejlesztési tervekben kiemelkedő szerephez jut az oktatás – emelte ki összefoglalójában a Visual Capitalist. Valószínűleg kevesen hallottunk még Dar es-Salaamról, Tanzánia legnagyobb városáról. Érdemes megjegyezni a helyet, hiszen a 2010-es évtized elején még alig 4,4 milliós volt a népesség, ám az évszázad végéig eléri a 73,7 milliót.

Mumbai – az előrejelzés szerint 2100-ban a negyedik legnagyobb város – az előbbi hárommal ellentétben ma is a leghatalmasabb metropoliszok közé tartozik. Itt jóval mérsékeltebb (alig több mint kétszeres) növekedést várnak a szakemberek, de az indiai nagyváros ezzel is képes lesz megtartani helyét a legnagyobbak között.

város Lagos népesség
Kapcsolódó cikkek