Közélet

Indul a diákmunka-szezon: ennyit lehet keresni idén nyáron

Tíz év alatt megduplázódott azoknak a diákoknak a száma, akik tanulás mellett dolgoznak.

Tíz év alatt megduplázódott azoknak a diákoknak a száma, akik tanulás mellett dolgoznak. Míg 2006-ban 20 százalékuk, ma már a 16 évesnél idősebbek 40 százaléka dolgozik a tanulmányai mellett – vázolta a trendet a Világgazdaságnak Simon Balázs, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet jogi és kommunikációs igazgatója. A nyári időszakban, azon belül is júniusban és júliusban két-háromszoros túljelentkezés van az állásokra, év közben viszont 10 álláshelyre csak 8 diák jelentkezik. A Fürge Diáknál tavaly 17 ezren dolgoztak, Magyarország összes diákszövetkezetében 130 ezer diák vállalt munkát. Csak Budapesten 4-5 ezer ember dolgozik a Meló-Diákon keresztül a nyári hónapokban – mondta Majzik Nándor, a Meló-Diák Universitas cégvezetője.

A McDonald’s Magyarország az egyik legnagyobb diákfoglalkoztató. A McDonald’s Magyarországi Étterem Hálózat Kft. által üzemeltetett éttermekben és a Meki franchise partnereinél összesen 2 ezer diák dolgozik rendszeresen egész évben. Ehhez csatlakozik nyáron megközelítőleg 500-600 szünidős diák, a Mekibe is csak diákszövetkezeten keresztül lehet bekerülni – közölték. Egy szünidős diák teljes munkaidőben egy hónap alatt nettó 110-120 ezer forintot kereshet.

Az egyenlő munkáért egyenlő bér elvének a diákoknál is érvényesülnie kell. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azt közölte, a munkavállalónak mindenképp meg kell kapnia a minimálbért, ami 8 órás foglalkoztatásnál bruttó 127 500 forint. A NGM idén is meghirdeti a nyári diákmunkaprogramot, amelyre 2,3 milliárd forintot szánnak, ebből az összegből 25-30 ezer diák munkáját honorálják az önkormányzatok vagy önkormányzati fenntartású intézmények.

Az órabérek a diákmunka­szek­torban is megugrottak pár száz forinttal az utóbbi években. Az egyszerű fizikai, egyszerű irodai munkával óránként bruttó 800-900 forintot lehet keresni – mondta a Meló-Diák cégvezetője. Azokban a munkakörökben, amelyek már kicsit komplexebb tudást igényelnek, mondjuk egy exceltábla kezelését, 1100-1200 forintos órabér is előfordul. Az angolnyelv-tudás már nem számít kuriózumnak. Aki franciául, spanyolul beszél, az akár 1300-1500 forintot is megkereshet, a nagyon speciális nyelv ismeretéért – például norvég vagy finn – 3 ezer forintos órabért is fizetnek.

Éjszakázás kizárt

A diákok 15 éves kortól már dolgozhatnak szülői engedéllyel. A nagykorúak között csak aktív nappali tagozatos diákok vállalhatnak munkát iskolaszövetkezeten keresztül, illetve a passzív nappalisok is, de csak 25 éves korig. A diákok 18 éves koruk előtt éjszaka nem dolgozhatnak, túlórát sem vállalhatnak és nehéz fizikai munkát sem végezhetnek.

 

McDonald's diákmunka diákmunkás Meló-diák fürge diák
Kapcsolódó cikkek