Közélet

Nézőpont: Betonbiztos a kormánypártok előnye

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint szűk egy évvel a választás előtt egyértelmű fölényben van a Fidesz-KDNP, a kormánypártokkal az előkampány-időszak után is többen szimpatizálnak, mint a többi párttal együttvéve.

Az elemző intézetnek a Magyar Idők számára készült felmérése szerint, amelynek összegzését szombaton juttattak el az MTI-hez, júniusban a teljes felnőtt népesség 30 százaléka támogatta a Fidesz-KDNP-t.

„A kormánypártokkal így a jövő évi választási kampány főpróbája után is többen szimpatizálnak, mint a többi párttal együttvéve” – írták.

A Jobbik szimpatizánsi tábora 11 százalékos, míg az MSZP-tábor a teljes felnőtt népesség 7 százalékát teszi ki. A kisebb pártok közül a DK 3, az LMP és a Momentum Mozgalom pedig 2 százalékon áll.

Az Együtt, a Párbeszéd, a Fodor Gábor által vezetett Liberális Párt, valamint a Kétfarkú Kutya Párt tábora egyaránt 1 százalékos.

A legvalószínűbb listás választási eredmények szerint a Fidesz-KDNP 41 százalékon áll, a Jobbik a listás szavazatok 23, az MSZP 15, a DK 5 százalékát szerezné meg. Ezen a bázison az LMP és a Momentum Mozgalom tábora 4-4 százalékos, míg a Kétfarkú Kutya Párt 3, az Együtt 2, a Párbeszéd és a Liberálisok pedig egyaránt 1 százalékon állnak – olvasható a Nézőpont Intézet felmérésében.

A Nézőpont Intézet személyes közvélemény-kutatása 2017. június 2-18. között készült 2000 ember megkérdezésével.

közvélemény-kutatás pártok
Kapcsolódó cikkek