Közélet

Segíthet magán, aki elbukta a felvételi pontversenyt

106 ezer diákból 72 600-an kerültek be felsőoktatási intézménybe. Az OKJ-s képzések megoldást jelenthetnek azoknak, akiknek kevés pontjuk lett ahhoz, hogy a kiválasztott területen kezdjék meg tanulmányaikat.

Az idén felvételiző 106 ezer fiatalból 47 600 diákot alapképzésre, 7400-at osztatlan mesterképzésre és 11 500 diákot mesterképzésre vettek fel. Tavaly a felvételizők harmadának kellett alternatív lehetőséget keresnie. Augusztus végéig pótfelvételire lehet jelentkezni, vagy mód van valamilyen képzést választani az Országos képzési jegyzékből (OKJ).

Akit most nem vettek fel sehová, annak jövőre pluszpontot jelent majd egy OKJ-s tanfolyam. Forrás: MTI

Utóbbi mellett szóló érvként Tóth Réka, az országos hálózattal rendelkező Perfekt Zrt. oktatási szakértője kiemelte: nem véletlen, hogy egyre többen választják ezt a képzési formát, hiszen rövid idő alatt szerezhetnek vele piacképes tudást, mégpedig olyan oktatóktól, akik maguk is aktívan dolgoznak a szakterületükön. Egy ilyen képzés rugalmas időbeosztással elvégezhető, és a munkaerőpiacon alkalmazható tudást kínál. Ha pedig továbbra is a felsőoktatás a cél, és a szakképzés kapcsolódik a vágyott szakhoz, kiegészítheti az egyetemen megszerezhető elméleti ismereteinket, és akár pluszpont is gyűjthető az elvégzésével.

Az oktatási szakértő szerint nem szabad elkapkodni a döntést az első sokk hatására, amikor kiderül, hogy a felvételi eljárásban nem sikerült bejutni a választott intézménybe. Súlyos hibát követhet el az, aki meggondolatlanul pótfelvételizik egy olyan szakra, amely nem igazán segíti a karriertervét. Így akár éveket eltölthet olyan területen, amely nem motiválja. Ha valaki úgy érzi, hogy nincs meg a kellő elhivatottsága a pótfelvételi során választható szakok iránt, jobban jár, ha egy évet kihagy, majd pluszpontokkal és plusztudással felvértezve a következő évben újra jelentkezik a vágyott szakra.

A Perfekt Zrt. képzési toplistája élén évek óta stabilan tartja magát a társadalombiztosítási ügyintézői képzés, és megtartotta pozícióját a bérügyintézői képzés is. A dobogó harmadik fokára a pénzügyi-számviteli ügyintéző került, megelőzve a vállalkozási mérlegképes könyvelőt. Egy helyet ugrott előre a sportedzői képzés is, amely 2015-ben került be a legnépszerűbb képzések közé, és tavaly maga mögé utasította az államháztartási mérlegképes könyvelői képzést.

Többletpontok

Az Országos képzési jegyzékben szereplő emelt szintű vagy felsőfokú szakképesítésért 24 pluszpont járhat a felvételin. Ennek azonban több feltétele is van. Egyrészt a szakiránynak megfelelő alap- vagy osztatlan képzésre kell jelentkezni. Másrészt az adott képzési terület intézményeinek erről meg kell állapodniuk. Arról, hogy mely OKJ-s képzésekre hol lehet érvényesíteni a pluszpontot, a felvételi tájékoztatóból és a Felvi.hu-n lehet tájékozódni.

 

felvételi szakképesítés oktatás
Kapcsolódó cikkek