Közélet

Újraéled a lakásért életjáradék program

A Belváros 65 évesnél idősebb V. kerületi lakosoknak ajánlja az életjáradék-programot. Az ügyvédi kamara elnöke szerint jogszabály nem zárja ki, hogy az önkormányzat életjáradék-szerződést kössön.

A kerület a tulajdonába került ingatlant az önkormányzat vagyongazdálkodási szabályzatának megfelelően, pályázat vagy testületi döntés után értékesítheti.

Az V. kerületi önkormányzat újra elindította a lakásért életjáradék programot. A Belváros azokkal a 65 éves vagy annál idősebb kerületi lakosokkal szerződne, akik tulajdonjoggal rendelkeznek az V. kerületben, és lakásaikat felajánlják az önkormányzatnak, amiért cserébe az önkormányzat havonta életjáradékot fizet az időseknek.

Az V. kerület a hirdetményében azt írja, hogy a szerződés feltétele, hogy a lakás jó műszaki állapotú legyen, és legyen komfortos vagy összkomfortos. A kerület a szerződéskötés után 15 nappal a 65–80 éves korúaknak egy összegben a lakás forgalmi értékének 15 százalékát, 80 éves kor felett pedig a lakás forgalmi értékének 20 százalékát kifizeti. Így egy 50 négyzetméteres ingatlan után akár 12-13 millió forintot is kaphat az, aki a lakását halála után az önkormányzatra hagyja. Az egyszeri juttatáson túl havi rendszerességgel életjáradékot is folyósít az önkormányzat az életkor és a lakás mérete alapján.

Az Ingatlan.com adatai szerint az V. kerületben 766–863 ezer forint közötti négyzetméteráron kelnek el mostanában a lakások. A Bank utcában egy 52 négyzetméteres, kétszobás, téglaépítésű lakást az egyik ingatlanportálon 49,5 millió forintért hirdetnek, egy négyszobás lakás ára szintén a belvárosban akár a 80 millió forintot is elérheti.

Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) elnöke a Világgazdaságnak azt mondta, az utóbbi időben visszaesett az életjáradék-szerződések száma, helyette inkább öröklési szerződéseket kötnek az ügyfelek. Az MÜK elnöke szerint jogszabály nem zárja ki, hogy az önkormányzat életjáradék-szerződést kössön. A kerület viszont a tulajdonába került ingatlant az önkormányzat vagyongazdálkodási szabályzatának megfelelően, pályázat vagy testületi döntés után értékesítheti. Az ügyvédi kamara elnöke szerint az V. kerületben viszonylag kevés az olyan ingatlan, ami még magántulajdonban van, és olyan idős ember lakja, akinek nincs örököse. Ez a konstrukció esetleg azoknak felelhet meg, akik korábban kényszerből vették meg az önkormányzati lakásukat, és most nem tudják fizetni a részleteket, ezért valamilyen anyagi segítségre szorulnak – tette hozzá Bánáti János.

Korábban a XIII. kerületben is volt lakásért életjáradék program. 1998–2004 között 76 lakástulajdonossal kötöttek szerződést. Eddig 48 ingatlan került az önkormányzat tulajdonába – közölte a Világgazdasággal a XIII. kerület. Az utolsó szerződést 2004-ben kötötték meg. Azt írták, a 48 megüresedett lakás egy részét árverésen értékesítették, az örökölt ingatlanok közül a várományosoknak is jutott (azoknak, akik lakásigénylők voltak a kerületben), néhány lakást pedig szanálás útján hasznosítottak. Az önkormányzathoz eddig 450 millió forint folyt be a hozzájuk került lakásokból, de ennél többet fizettek már ki életjáradékként – most még 25 aktív szerződésük van. A program valószínűleg nullszaldós lesz, mire kifut – közölte a XIII. kerületi önkormányzat. A XIII. kerület a 90-es években azért indította el a programot, mert volt egy ilyen piaci rés, 2015-től viszont már csak biztosítótársaságok nyújthatnak ilyen szolgáltatást Magyarországon. Gilyén Ágnes, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője lapunknak azt mondta, tudomása szerint egyetlen biztosító sem indította el a lakásért életjáradék szolgáltatást.

Magyarországon a lakásért kínált életjáradék rendszerét a Hild ingatlanbefektető cég indította el még 2005-ben, de a válság kitörése után le is állította ezt a tevékenységét. Megkérdeztük, hogy hány szerződésük él még, de nem válaszoltak kérdéseinkre. Az OTP csoport és az FHB is belépett a piacra. 2009-ben az OTP Életjáradék az értékesítések szüneteltetése mellett döntött. Az FHB pedig 2014-ben a Nemzeti Eszközkezelő Életjáradék Zrt.-nek 607 lakást adott át – közölte a NET Zrt. lapunkkal. Az életjáradéki szerződéseket és a hozzájuk kapcsolódó ingatlanokat a NET Életjáradék Zrt. kezeli.

Nem divat

Egy friss magyarországi kutatás szerint kevesen rendelkeznek tartási vagy életjáradéki szerződéssel, és nem is terveznek ilyet kötni a jövőben. A 4Life Direct biztosításközvetítő országos reprezentatív kutatása szerint a válaszadók 43 százaléka havi 100 ezer forintot várna el életjáradékként, 10 százalékuk már havi 50 ezer forint alatti összeggel is megelégedne, 12 százalékuk 50 ezer forintot, míg 13 százalékuk szerint 150 ezer forint lenne ideális életjáradék.

 

életjáradék életjáradék-program életjáradék szerződés
Kapcsolódó cikkek