Közélet

Vizsgálja a bizottság az élelmiszerügyet

Egységes élelmiszer-ellenőrzési rendszer kidolgozásába kezdett az Európai Bizottság, miután több kelet-európai tagország szóvá tette, hogy a multinacionális cégek némelyike eltérő minőségű terméket dob piacra keleten és nyugaton.

– Azon dolgozunk, hogy javítsuk az élelmiszerek vizsgálatának módszereit. Az egységes ellenőrzési rendszerek segítségével olyan adatokhoz szeretnénk jutni, amelyek lehetővé teszik a tagországok megfelelő tudományos adatokkal alátámasztott párbeszédét az ügyben – mondta az EUobserver beszámolója szerint Christian Wigand, az EB szóvivője. Robert Fico szlovák miniszterelnök pénteken tárgyal majd Jean-Claude Juncker bizottsági elnökkel az úgynevezett kettős élelmiszer-minőségről. A téma többször is felmerül a visegrádi négyek tárgyalásain.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter éppen a napokban számolt be arról, hogy a hazai vizsgálatok újabb botrányos esetekre derítettek fényt az élelmiszer-minőség terén. Ez szerinte azt bizonyítja, hogy a nagy multicégek ugyanazt a csomagolású élelmiszert más-más minőségben hozzák forgalomba Európa keleti és nyugati országaiban. Példaként olyan konzerveket említett, amelyekben Németországban sertéshús van, Közép-Európában pedig húsnyesedék. De ez a kettősség megfigyelhető például a pizzáknál is: Ausztriában több az adott pizzán a mozzarella sajt, mint ugyanannak a terméknek a Magyarországon vagy Csehországban vásárolt változatán.

élelmiszer multik
Kapcsolódó cikkek