Közélet

Barcelonai terror: egyelőre nem tudni semmi biztosat

Gyalogosok közé hajtott csütörtök délután egy kisteherautó Barcelona központjában, sajtóinformációk szerint 13-an meghaltak, tucatnyian pedig megsérültek. Utóbbiak között gyerekek is vannak.

Gyalogosok közé hajtott csütörtök délután egy kisteherautó Barcelona központjában – adta hírül a La Vanguardia című spanyol lap. A La Vanguardia című spanyol lap szerint a gyalogosok közül legkevesebb 13-an meghaltak, mintegy harmincan megsérültek. A sebesültek között gyerekek is vannak, egyiküket kritikus állapotban szállították kórházba. Az áldozatok állampolgárságáról egyelőre nem érkezett hír, í rendőrség terrortámadásnak nyilvánította az esetet.

Rendőrök elterelik az embereket a helyszín közeléből Barcelonában
Forrás: MTI

Az eset a Las Ramblas sugárúton történt, ahol rendszerint sok turista tartózkodik. Az El Pais című lap szerint a kisbusz 530 méteren keresztül hajtott a járókelők között, mielőtt megállt volna. A kisteherautó sofőrje elmenekült a helyszínről, csupán egy spanyol útlevelet hagyott maga után. A támadó 1,7 méter magas volt, fehér pólót viselt. A katalán mentőszolgálat a metró- és a vasútállomásokat lezáratta, a helyszín felett helikopter köröz.

Sebesülteket látnak el Barcelonában, miután egy fehér furgon járókelők közé hajtott Fotó: MTI

Az El Periódico című katalán napilap a TV3 katalán televízióra hivatkozva később azt jelentette: a gázoló újra előkerült, túszokat ejtett és egy étteremben elbarikádozta magát az óvárosi La Boquería piachoz közeli egyik étteremben. A rendőrök este 7-kor tárgyaltak a túszejtőkkel.

Egyes források szerint a merényletet ketten követték el, és lövöldözésről is hírt adtak. A rendőrség ezt később cáfolta. A hatóság jelenleg egy másik furgont keres, amelyet állítólag egy muszlim férfi bérelt. Az elkövetők feltehetően azzal akartak elmenekülni.

Mariano Rajoy spanyol kormányfő Twitter-üzenetében együttérzéséről biztosította a halálos áldozatok hozzátartozóit és a sérülteket, valamint hozzátette, hogy folyamatos kapcsolatban van az illetékes hatóságokkal.

[embed]https://twitter.com/marianorajoy/status/898209468349075457[/embed]

„A legfontosabb: a sebesültek ellátása a Las Ramblas-on és a biztonsági erők munkájának megkönnyítése” – fogalmazott bejegyzése végén a spanyol miniszterelnök.

A barcelonai támadással kapcsolatban hivatalos twitter oldalán megszólalt Jean-Claude Juncker is. A politikus közölte: együtt érez a Barcelonában élőkkel, a barbarizmus pedig sosem győzhet.

Elítélte a támadást ugyanakkor Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök, Donald Tusk az Európai Tanács elnöke, és Antonio Tajani az Európai Parlament elnöke is. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter azt üzente a világban a terroristáknak, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei eltökélték, hogy megtalálják őket.

A merénylet elkövetését egyelőre semmilyen szervezet nem vállalta magára.

 

teherautó gyalogosok
Kapcsolódó cikkek