Közélet

Fokozódik a feszültség: atomfegyver hordozására alkalmas orosz bombázók repülték körbe a Koreai-félszigetet

Atomfegyver hordozására alkalmas orosz hadászati bombázók repülték körbe a Koreai-félszigetet egy ritkán látott művelet során, miközben az Egyesült Államok és Dél-Korea közös hadgyakorlatot tartott a térségben.

A moszkvai védelmi minisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint a Tupoljev-95MS típusú bombázók a Csendes-óceán, a Japán-tenger, a Sárga-tenger és a Kelet-kínai-tenger fölött repültek át. A Tu-95MS-eket Szuhoj-35S-es vadászgépek és A-50-es légtérellenőrző repülőgépek kísérték. Oroszország nem közölte, hogy pontosan mikor került sor a műveletre, és hány repülőgép vett részt benne.

https://www.vg.hu/vallalatok/dagad-botrany-magyar-szarmazasu-tojasban-talalt-fipronilt-nebih-583601/

Japán és Dél-Korea vadászgépeket küldött a térségbe, hogy egy szakaszon kísérjék figyelemmel az orosz bombázókat.

A modern információgyűjtő eszközökkel felszerelt gépek végig a nemzetközi vizek felett tartózkodtak. A védelmi minisztérium ugyanaznap adott hírt a műveletről, amikor a külügyminisztérium bírálta az újabb amerikai-dél-koreai hadgyakorlatot.

„Az, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea újabb nagyszabású katonai és tengerészeti gyakorlatot tart, nem járul hozzá a feszültség csökkentéséhez a Koreai-félszigeten” – figyelmeztetett Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő egy moszkvai sajtótájékoztatón csütörtökön. „Minden felet a lehető legnagyobb óvatosságra intünk. A térségbeli fegyverkezést figyelembe véve elég egyetlen elhamarkodott lépés vagy véletlen incidens egy katonai konfliktus kirobbantásához” – tette hozzá.

Washington és Szöul hétfőn kezdte meg éves közös hadgyakorlatát, amelyet Phenjan a nukleáris konfliktus irányába tett felelőtlen lépésnek minősített. Az Észak-Koreával határos Oroszország már többször kifejezte aggodalmát a Koreai-félszigeten egyre növekvő feszültség miatt. Moszkva azonban nemcsak az észak-koreai nukleáris és rakétaprogramot kifogásolta, de azt is, hogy Japán amerikai rakétavédelmi rendszer telepítését fontolgatja. Zaharova azt mondta: Tokió lépése aránytalan válasz lenne az észak-koreai fenyegetésre, és felboríthatná a stratégiai egyensúlyt a térségben.

atom Korea atomfegyver
Kapcsolódó cikkek