Közélet

Találja ki, hol van a világ legdrágább felhőkarcolója

A világ legdrágább felhőkarcolóiról tett közzé egy listát egy adatvizualizáció­val foglalkozó portál, a Howmuch.net.

A világ legdrágább felhőkarcolóiról tett közzé egy listát egy adatvizualizáció­val foglalkozó portál, a Howmuch.net. Ezek az építmények hozzátartoznak egy-egy város képéhez, megépítésük építészeti és technológiai kihívások sorozata, a legmagasabb építményért való versengés pedig már a múlt század eleje óta folyik az egyes országok között. Az elmúlt két évtizedben már nem is annyira a magasságra, mint inkább a dizájnra koncentráltak a felhőkarcolók építésénél, így ma már a toronyházaknak nemcsak a méretük, hanem a bekerülési költségük is az eget súrolja. Érdekes adat, hogy a jelenlegi legdrágább felhőkarcoló bekerülési költsége tizenötszöröse egy-egy toronynak, amelyek az ezredforduló táján épültek.

Forrás: MW

A világ legdrágább felhőkarcolója az Abrádzs al-Bajt (angol átiratban Abraj Al Bait Towers, azaz a Ház Tornyai), amelyet 2012-ben adtak át a szaúd-arábiai Mekkában. A 120 emeletes épületkomplexum egy szállodát és lakásokat rejt magában, tornyai közül a legmagasabb 601 méteres, és az ezen található óra a londoni Big Ben órájánál hatszor nagyobb. Építési költsége 15 milliárd dollár, azaz 3800 milliárd forint volt.

A lista második helyezettje ennek kevesebb mint felébe került: a szingapúri Marina Bay Sands komplexum 2011-ben nyitotta meg kapuit, található benne többek között egy kaszinó, egy 2500 szobás hotel, több mozi, éttermek és konferencia-központ is. Az épület három tornya három kártyapaklit szimbolizál, a tornyok tetején egy 12 ezer négyzetméteres parkot alakítottak ki futópályával és úszómedencével. Ez utóbbi egyébként a világ legnagyobb feszített tükrű megemelt úszómedencéje. Az építkezés teljes költsége 5,7 milliárd dollár volt, azaz nagyjából 1460 milliárd forint.

A rangsorban egy amerikai építmény következik: a 2005-ben átadott The Wynn Resorts az amerikai kaszinófővárosban, Las Vegasban található. A portál a világ legdrágább kaszinójaként hivatkozik rá, bekerülési költsége 4,1 milliárd dollár volt, vagyis valamivel több, mint 1000 milliárd forint.

ranglista felhőkarcoló
Kapcsolódó cikkek