Közélet

Ez a vagyonkezelés rákfenéje

Mi is az a bizalmi vagyonkezelés? Egy szerződés, melyet a vagyonrendelő köt a vagyonkezelővel. A szerződés rákfenéje, amiért átültették a magyar jogba, az az, hogy a vagyonkezelő tulajdonjogot szerez a rábízott tárgy felett – mondta Illés István, a Réti, Antall és Társai Ügyvédi Iroda – a PvC Legal ügyvédje a Világgazdaság „Magyar vállalatok, családi vállalatok – Hogyan legyünk sikeresek?” című konferenciáján.

A vagyonkezelés kapcsán Illés kiemelte: „Ami látható, hogy a vagyonkezelő az átvett vagyont a szerződésben meghatározott kedvezményezettekre köteles ráhagyni”.

Illés István, a Réti, Antall és Társai Ügyvédi Iroda – a PvC Legal ügyvédje
Fotós: Móricz-Sabján Simon

Melyek azok a területek, ahol szükség lehet a bizalmi vagyonkezelő igénybevételére? – tette fel a kérdést Illés.

Két dolog van, amit mi gyakran látunk, az egyik a generációváltás problémaköre, a másik, hogy egy családi vállalkozás szép vagyona csak bankban van, esetleg más befektetésekben pihen

– mondta az ügyvéd, kiemelve, hogy ilyen esetekben is figyel a vagyonkezelő, amely nagyon hasznos tud lenni.

Amire még a vagyonkezelő hasznos lehet, az az, hogy bizonyos adóelőnyöket is el lehet érni, de ez nem minden vállalkozásra és nem minden helyzetre mondható el. Fontos még az anonimitás és a közjogi kontroll is – tette hozzá.

És hogy mit köteles megtenni a vagyonkezelő? A vagyonmegőrzési célú passzív vagyonkezelés közé tartozik az öröklés megtervezése, a cégmonitoring és az adminisztráció is. Fontos még a speciális vagyonelemek például speciális műtárgyak esetén, melyekre esetleg a család többi tagjai nem tudnak vagy nem képesek figyelni – zárta előadását Illés István.

vagyonkezelés Vagyonkezelő
Kapcsolódó cikkek