Közélet

Ezt tervezi Putyin a Donyec-medencében

Fél évre szólna a Donyec-medencébe küldendő ENSZ-békefenntartók mandátuma az ENSZ Biztonsági Tanácsához benyújtott orosz határozattervezet szerint.

Egyelőre hat hónapra szólna a Donyec-medencébe küldendő ENSZ-békefenntartók mandátuma az ENSZ Biztonsági Tanácsához benyújtott orosz határozattervezet szerint, és a békefenntartók mandátuma csupán az EBESZ-misszió biztosítására szorítkozna

- írta az AFP hírügynökség, amelynek birtokába került a dokumentum.

Vlagyimir Putyin keddi bejelentése szerint Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában határozattervezetet terjeszt be, amely azt javasolja, hogy vezényeljenek könnyűfegyverekkel felszerelt ENSZ-békefenntartókat az ukrajnai válságövezetbe az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) missziójának biztonsága érdekében.

Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke
Forrás: AFP

Az EBESZ mintegy 600 megfigyelője tartózkodik a térségben a fegyverszünet betartását felügyelendő. Már többször támadás érte őket, április végén pedig a szervezet egy amerikai munkatársa életét vesztette, amikor gépkocsija járőrözés közben aknára hajtott.

A tervezet szerint a békefenntartók kizárólag az EBESZ-misszió biztosításával foglalkozhatnának. A békefenntartók létszámára és összetételére vonatkozóan az oroszok António Guterres ENSZ-főtitkártól várnának javaslatokat.

Ukrajna tartózkodóan fogadta Moszkva felvetését, és leszögezte: nem látna szívesen oroszokat egy ilyen misszióban.

https://www.vg.hu/kozelet/kiakadtak-az-ukranok-putyin-feltetelen-601879/

Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete újságíróknak jelezte: egyelőre nem tudni, mikor szavaznak a tervezetről, köröztetik a szöveget, hogy mindenki tanulmányozhassa.

Ukrán kollégája, Volodimir Jelcsenko eközben azt hangsúlyozta, hogy hasonló misszióra az orosz-ukrán határon is nagy szükség lenne, amelyen keresztül Kijev szerint továbbra is fegyverek és harcosok szivárognak be Ukrajna területére. Az ukrán kormány hosszú ideje követeli egy békefenntartó alakulat kiküldését, de ragaszkodik ahhoz, hogy az a teljes konfliktusövezetben tevékenykedjen.

Kelet-Ukrajnában 2014 áprilisa óta zajlanak harcok oroszbarát szakadárok és ukrán kormányerők között, a konfliktus eddig több mint 10 ezer ember életét követelte. Az ukrán kormány és a Nyugat azzal vádolja Moszkvát, hogy támogatást nyújt a lázadóknak. Oroszország ezt tagadja. Az és az Egyesült Államok büntetőintézkedéseket vezetett be Oroszországgal szemben a kelet-ukrajnai válságban játszott szerepe és az ukrajnai Krím félsziget 2014-es bekebelezése miatt.

békefenntartók ENSZ Putyin Donyec-medence
Kapcsolódó cikkek