Közélet

Magyarországon is mérhető volt Észak-Korea atomrobbantása

A phenjani állami tévé szerint az atomrobbantás sikeres volt, amire a dél-koreai hadseregében riadót rendeltek el.

A phenjani állami tévé közölte: sikeres atomrobbantást hajtottak végre – számolt be a hírről a CNN. Az észak-koreai hírügynökség azt állítja, a most tesztelt atomtöltetet a nagy hatótávolságú rakétájukhoz használhatják.

https://www.vg.hu/kozelet/koreai-valsag-megszolalt-kina-robbantasokkal-kapcsolatban-598781/

A beszámoló szerint a kísérlet a föld alatt történt, amely két mesterséges földrengést idézett elő. Az első rengés, amelynek erősségét 5,3 és 6,3 között mérték a különböző földrengéstani intézetek, mintegy 10 kilométerrel a felszín alatt indult el. A második, amely a kínai intézet szerint 4,6-es erősségű volt, közvetlenül az első felett, a földfelszínről indult ki.

https://www.vg.hu/kozelet/kiderult-eszak-korea-hidrogenbombat-tesztelt-598727/

A dél-koreai hadsereg később megerősítette: az első rengés mesterséges volt, és középpontja az ismert észak-koreai nukleáris kísérleti telepnél, kis mélységben volt. Az ország hadseregében riadót rendeltek el, műveleti készültségbe helyezték a nukleáris válságokra reagálni hivatott egységet. Mun Dzse In dél-koreai elnök összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot.

Magyarországon is mérhető volt a robbantás okozta földrengés ereje

„A Paks II mikroszeizmikus hálózathoz tartozó kölesdi lyukszeizmográf állomás szeizmogramján jól látszik 02:55-kor egy kisebb horvátországi M 3.4 magnitúdójú földrengés. Az Észak-Koreában 03:30-kor végzett atomrobbantás hullámai pedig mintegy 12 perc alatt tették meg a több ezer kilométeres távolságot és 03:42-kor érték el a mérőállomást” – írta a Foldrenges.hu.

 

atom robbantás
Kapcsolódó cikkek