Közélet

A spanyol kormánynak sem tiszta, kinyilvánította-e függetlenségét Katalónia

A spanyol kormányfő hivatalosan felszólítja a katalán kormányt annak tisztázására, hogy kinyilvánította-e a függetlenséget.

A spanyol kormány hivatalosan felszólítja a katalán kormányt: tisztázza, hogy kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét – jelentette be Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök kormánya szerdai rendkívüli ülése után Madridban, melyen értékelték a katalán elnök keddi függetlenségi nyilatkozatát.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök rendkívüli kabinetülésen vesz részt a kormány tagjaival a madridi kormányfői rezidencián, a Moncloa-palotában 2017. október 11-én.
Forrás: MTI

Mariano Rajoy elmondta: ez a felszólítás megelőz minden más olyan intézkedést, amelyet a kormány alkalmazhat az alkotmány 155-ös cikke alapján. (Ez a passzus lehetőséget ad Katalónia autonómiájának ideiglenes felfüggesztésére a spanyol parlament jóváhagyásával.)

Mariano Rajoy szerint ha Carles Puigdemont kifejezi szándékát a törvény tiszteletben tartására és az intézményes rend visszaállítására, azzal véget vethet a bizonytalanság, a feszültségek időszakának. „Ez az, amit mindenki akar és vár” – tette hozzá.

A spanyol miniszterelnök szerint a katalán elnöknek válaszolnia kell arra a „sokfelől érkező” kérésre is, hogy Katalónia nyerje vissza harmonikus együttélését és a jogbiztonságot. Rajoy megjegyezte, hogy ő maga pedig továbbra is a katalánok és a spanyolok összességének jólétét és közérdekét tartja szem előtt.

Carles Puigdemont katalán elnök kedd este a parlamentben arról beszélt, hogy Katalónia elnyerte a jogot, hogy független állammá váljon, de a feszültség csökkentése érdekében azt javasolta, várjanak „néhány hetet” a párbeszéd érdekében. Ezt követően a katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, amelynek végrehajtását az elnök felfüggesztette.

Az október 1-jei, alkotmányellenes népszavazáson a választási névjegyzékben szereplők 43 százaléka vett részt, és közülük 90 százaléknál is többen szavaztak a függetlenségre. Az elszakadást ellenzők nagy része bojkottálta a referendumot, amelyet az alkotmánybíróság felfüggesztett, így a törvények értelmében megrendezése illegális volt.

függetlenség Katalónia Mariano Rajoy
Kapcsolódó cikkek