Közélet

A trappistán túl – sajtfesztivál Budapesten

Első alkalommal rendezik meg október 28-án a Nemzetek Sajtfesztiválját Budapesten.

Első alkalommal rendezik meg október 28-án a Nemzetek Sajtfesztiválját Budapesten. Az eseményen – amely a szervezők reményei szerint a legjelentősebb sajtfesztiválként vonul majd be a hasonló jellegű rendezvények közé – akár az év minden napjára juthatna egy-egy sajt, ugyanis 365 különleges tejterméket vonultatnak fel a világ minden tájáról. Összesen 21 európai országból és az Amerikai Egyesült Államokból is érkezik kiállítási darab. A fesztiválon részt vesznek a Mondial du Fromage nyertesei, a sajtnagyhatalomként is elkönyvelt Franciaország pedig több mint százféle különlegességgel képviselteti magát.

Forrás: Pixabay

A sajtkultúra elterjesztésére valóban szükség van, hiszen egy nemrégiben készült felmérés szerint a trappista sajt a teljes piac közel felét fedi le. Többek között ezért is tűzte ki célul az emberek ízlésének formálását a sajtokkal kapcsolatban a fesztivált rendező SZEGA Camembert Kft. A szervezők egyúttal azt is bejelentették, hogy megalapítják a Sajtmesterek Nemzetközi Céhének magyar páholyát, mely arra hivatott, hogy szakmailag támogassa a sajtgyártókat, valamint a fogyasztókkal is egyre több hazai és külföldi terméket ismertessen meg.

A rendezvényre Franciaországból hazánkba látogat a világ egyik leghíresebb sajtkészítője és sajtlovagja, Roland Barthélemy, és kihirdetik a II. Magyar Sajtok Versenyének eredményét is.

Budapest sajt fesztivál
Kapcsolódó cikkek