Közélet

Hét magyar város versenyez az Európa Kulturális Fővárosa címért

Győr, Szombathely, Veszprém, Székesfehérvár, Gödöllő, Eger és Debrecen küldte be pályázatát a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címre – közölte a Kultúráért Felelős Államtitkárság csütörtökön az MTI-vel.

A pályázati határidő december 20-án délben lejárt, tehát a pályázók köre lezárult – emeli ki a tájékoztató.

A pályázat győztesének kihirdetése 2018 végére várható. Ekkor derül ki, hogy melyik magyar város lehet 2023-ban Európa egyik kulturális fővárosa, mivel minden évben két európai ország egy-egy városa kapja meg ezt a megtiszteltetést. A magyar városok közül eddig egyedül Pécs viselhette az Európa Kulturális Fővárosa címet, amire 2010-ben került sor.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumához benyújtott pályázatokat egy független szakértőkből álló, tizenkét tagú nemzetközi testület bírálja el. A jövő év elején előválasztási ülésen nevezik meg azokat a pályázókat, amelyek az év második felében részt vehetnek a végleges kiválasztási ülésen – olvasható a közleményben.

Az Európa Kulturális Fővárosa cím évről-évre történő odaítélését az Európai Unió kezdeményezte. A kezdeményezéssel az Unió hangsúlyozni kívánja Európa népeinek közös kulturális vonásait, de fontos cél a kulturális sokszínűség megőrzése és a városok nemzetközi arculatának erősítése is a kultúra révén.

A Kultúráért Felelős államtitkárság a pályázat februári kiírásakor azt közölte, hogy minden pályázatnak olyan kulturális programon kell alapulnia, amely erős európai dimenzióval bír. Magyarország a jelölésről legkésőbb négy évvel a cím viselésének éve előtt értesíti majd az Európai Parlamentet, a Tanácsot, a Bizottságot és a Régiók Bizottságát.

Az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban a kiválasztott magyar város mellett az Egyesült Királyság egy városa viselheti.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek