Közélet

Reagált az Ikea: a magyar piacon is minden előírást betartanak

Az Ikea minden piacon a törvényeket betartva adózik, így a magyar piacon is betart minden adózással kapcsolatos előírást – írja Világgazdasághoz eljuttatott közleményében a svéd bútoripari cég magyarországi vállalata, az Ikea Lakberendezési Kft.

A cég az Európai Bizottság tegnapi döntésére reagált. Ahogyan azt a Világgazdaság megírta, az Európai Bizottság (EB) hétfőn vizsgálatot indított a holland Inter Ikea adózási gyakorlata miatt, mert a svéd bútoripari cég a gyanú szerint legalább egymilliárd eurót spórolhatott az adókon Hollandiában.

Forrás: AFP

Az EB most két konkrét adóalkut kifogásol, amelyekkel a vállalatcsoport holland cége megsérthette az unió tiltott állami támogatásra vonatkozó szabályait. Az első vitatott határozat azt tette lehetővé, hogy az Inter Ikea, amely a bútoráruház működését összefogja, Luxemburgba vigye a franchise-profitja jelentős részét, a második pedig azt, hogy liechtensteini anyacégéhez csoportosítsa át.

A magyar leányvállalat reagálásában hangsúlyozza, az Inter Ikea Systems B.V. az Ikea csoporttól függetlenül működő, más tulajdonosi körrel rendelkező, különálló jogi entitás, mely az Ikea koncepció tulajdonosa és amelynek nevében az Ikea csoport nem nyilatkozhat.

Az Ikea csoport, mely összesen a 11 nagy franchise vállalat egyike minden piacon a törvényeket betartva adózik – állítja a cég közleménye. A 2017-es pénzügyi évben az Ikea csoport 1,3 milliárd euró adót fizetett be. Az Ikea a magyar piacon is betart minden adózással kapcsolatos előírást, melynek következtében a 2016-os lezárt gazdasági évben 741 817 000 forintot, a 2017-es gazdasági évben pedig az előzetes adatok szerint több mint 650 000 000 forint társasági adót fizetett be – írják.

IKEA Európai Bizottság adóelkerülés reagálás
Kapcsolódó cikkek