Közélet

Az orosz befolyás ellen emelt szót az amerikai külügyminiszter

Varsó és Washington szerint az Északi Áramlat-2 gázvezeték aláássa Európa biztonságát és energetikai stabilitását – hangsúlyozta szombaton Varsóban Rex Tillerson amerikai külügyminiszter. A közös sajtóértekezleten bírálta az orosz-német projektet Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter is.

Az amerikai és a lengyel diplomácia vezetői azután nyilatkoztak, hogy Tillerson Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel tárgyalt biztonságpolitikai és engergiabiztonsági együttműködésről.

Tillerson szerint a gázvezeték „újabb eszközt ad Oroszországnak az energetika politikai kihasználására”. „Ellenkezésünk a közös stratégiai érdekből ered” – fejtette ki, és támogatólag nyilatkozott az európai energiaforrások diverzifikálásáról.

Rex Tillerson (b) amerikai és Jacek Czaputowicz (j) lengyel külügyminiszter
Forrás: Wojtek Radwanski/AFP

Mély meggyőződésünk, hogy Lengyelország, amelynek egész Európával együtt vannak eszközei energiaforrásai diverzifikálásához, nagyon fontos Európa hosszú távú biztonsága számára

- jelentette ki.

Hozzáfűzte: „Washington ezért is támogatja a (több ország gázvezetékrendszerét összekötő) interkonnektorok további építését”.

Tillerson ezzel vélhetően a tervezett, a lengyelországi Swinoujsciéből a horvátországi Krk-szigetig vezető észak-déli gázfolyosóra utalt. Varsó és Washington tavaly novemberben kötött középtávú szerződést az amerikai cseppfolyósított gáznak a swinousciei gázkikötőbe irányuló szállítmányaira.

 

Rex Tillerson Oroszország Lengyelország Északi áramlat gázvezeték
Kapcsolódó cikkek