Közélet

Újabb magyar filmnek szoríthatunk az Oscar-díjátadón

Oscar-díjra jelölte Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét a legjobb idegen nyelvű alkotások között az amerikai filmakadémia. A fanyar humorú szerelmesfilm két zárkózott emberről szól, akik az álmaikban szarvasként találkoznak.

Oscar-díjra jelölte Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét a legjobb idegen nyelvű alkotások között az amerikai filmakadémia, amely kedden Los Angelesben jelentette be a legrangosabb hollywoodi elismerés végső esélyeseit.

Enyedi Ildikó, a Testről és lélekről című film rendezője a legjobb filmnek járó Arany Medvével a 67. Berlinálén Berlinben, 2017. február 18-án
Forrás: AFP

A 18 év után új nagyjátékfilmmel visszatérő Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása februárban elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét, valamint a filmkritikusok nemzetközi szövetsége (FIPRESCI) rangos díját, az ökumenikus zsűri díját és a Berliner Morgenpost című lap olvasói zsűrijének díját is. A magyar filmek közül elsőként júniusban elhozta a Sydneyi Filmfesztivál fődíját is.

A Film női főszereplője, Borbély Alexandra alakításáért az Európai Filmakadémia legjobb női színésznőnek járó díjat is elnyerte tavaly decemberben.

Az alkotást azóta számos országban vették meg a filmforgalmazók, és világszerte több díjat kapott jelentős filmfesztiválokon. A film amerikai forgalmazási jogát a Netflix internetes műsorszolgáltató szerezte meg. Enyedi Ildikó filmje március óta folyamatosan látható a magyar mozikban, január közepéig mintegy 85 ezren váltottak rá jegyet.

Az idei Oscar-díjakat március 4-én, immár 90. alkalommal adják át.

A fanyar humorú szerelmesfilm két zárkózott emberről szól, akik az álmaikban szarvasként találkoznak.

A legjobb idegenyelvű film kategória jelöltjei:

  • A Fantastic Woman (Chile, rendező: Sebastián Lelio)
  • A négyzet (Svédország, rendező: Ruben Östlund)
  • Testről és lélekről (Magyarország, rendező: Enyedi Ildikó)
  • The Insult (Libanon, rendező: Ziad Doueiri)
  • Loveless (Oroszország, rendező: Andrey Zvyagintsev)
  •  

    Oscar-díj Testről és lélekről
    Kapcsolódó cikkek