Közélet

Egyre kilátástalanabbnak tűnik a helyzet Venezuelában

Csak egy katonai puccs jelenthetne megoldást rövid távon a Venezuelában kialakult helyzetre – nyilatkozta a Világgazdaságnak Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója.

Csak egy katonai puccs jelenthetne megoldást rövid távon a Venezuelában kialakult helyzetre, kizárólag az állíthatná vissza az országban a normális működést és a demokratikus rendet,

de gyakorlatilag semmi esély nincs a megvalósulására – nyilatkozta a Világgazdaságnak Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója, egyetértve a témát felvető Rex Tillerson amerikai külügyminiszterrel. A latin-amerikai országban egyre súlyosabb méreteket ölt a válság, 2017-ben rekordot döntött a tüntetések száma is: összesen csaknem tízezer megmozdulást szerveztek.

Idén a munkanélküliségi ráta elérheti a 30 százalékot, az pedig 13 ezer százalékos lehet a tavalyi 2400 százalékos után

– írja a CNN a Nemzetközi Valutaalap (IMF) prognózisára hivatkozva. A valutaalap számításai szerint idén a venezuelai gazdaság 15 százalékkal zsugorodhat, ezzel pedig majdnem 50 százalékos lehet a GDP-csökkenés 2013 óta.

A lakosság – a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint – szeretné leváltani Nicolás Maduro elnököt és a kormányát, de nem a MUD ellenzéki koalícióra, mert ott is a régi vezetők ülnek, akiket annak idején leváltottak Hugo Chávezre, majd Maduróra

– mondta Nagy Sándor Gyula. Az április végi választáson egyébként sincs sok esélye az ellenzéki koalíciónak, mivel a kormány befolyása alatt álló legfelső bíróság megtiltotta nekik a közös jelölt indítását. Nagy Sándor Gyula hangsúlyozta: ettől még másik szervezet állíthatna egy jelöltet, aki mögé felsorakozna a MUD is: „A kiút rövid távon egy vállalható, minden ellenzéki párt számára elfogadható közös jelölt volna.” A helyi érdekviszonyok azonban ezt nehezítik. Arra is nagy az esély, hogy Maduro elcsalja a választásokat – jelentette ki a szakértő.

Nicolás Maduro elnök a szocialista párt hét végi rendezvényén is bírálta az Egyesült Államokat
Forrás: AFP PHOTO / Venezuelan Presidency / HO

Maduro próbálta ellensúlyozni a fogyasztói árak emelkedését, januártól 40 százalékkal emelte a minimálbért. Később a kormány kötelező árcsökkentést írt elő több mint 200 szupermarketben, ezzel azonban nem javított a helyzeten. Az elnök új reménysége a venezuelai a Petro, amelynek jegyzése február 20-án indul.

A venezuelai válságnak globális hatása valószínűleg nem lesz, legfeljebb regionális – vélekedik Nagy Sándor Gyula.

Milliónyian hagyták már el az országot, jelentős részük Kolumbiáig jutott, súlyosbítva az ottani kormány gondjait, de sokuk ment az USA-ba, Peruba és Európába is

– mondta. A latin-amerikai régióért felelős IMF-igazgató, Alejandro Werner is úgy látja, hogy a venezuelai helyzet csak minimális hatással van a környező országok termelésére, bár a régiós átlagot kétségtelenül lehúzza. A valutaalap idén 1,9 százalékos GDP-növekedést prognosztizál Latin-Amerikában, Venezuela nélkül pedig 2,5 százalékos bővülést.

https://www.vg.hu/kozelet/maduro-kesz-megegyezni-az-ellenzekkel-777423

Venezuela Nicolás Maduro Nagy Sándor Gyula
Kapcsolódó cikkek