BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszatér a politikába Mitt Romney korábbi elnökjelölt

A volt massachusettsi kormányzó – aki a 2012-ben tartott elnökválasztáson maradt alul Barack Obama demokrata párti elnökkel szemben – a jelenlegi, republikánus kormányt ostorozó internetes kampányvideóval tudatta pénteken, hogy szenátorjelöltként indul az őszi félidős választáson.

Az egyik közösségi portálon közzétett videón Romney amiatt panaszkodott, hogy Washington a bevándorlóknak „a kirekesztés üzenetét” fogalmazza meg.

Mitt Romney Utah államban, a visszavonuló Orrin Hatch szenátor székéért száll versenybe.

Azért döntöttem úgy, hogy indulok az Egyesült Államok szenátusi választásán, mert hiszek abban, hogy Utah értékrendjét és tanulságait elvihetem Washingtonba. Utah jobb modell Washingtonnak, mint Washington Utah számára

- fogalmazott Romney.

A bemutatkozó videón a milliárdos politikus azt hangsúlyozta, hogy „független hang” lesz a kongresszusban.

Mitt Romney
Forrás: DON EMMERT / AFP

Sem adományozók, sem nagyvállalatok nem uralják majd kampányomat és nem befolyásolják szavazatomat

- szögezte le.

A washingtoni politikával foglalkozó The Hill című lap szerint szinte bizonyosra vehető, hogy Romney megnyeri a szenátusi választást, hiszen a neve közismert, gazdag és van pénze a kampányra, kiváló kapcsolatai vannak a Republikánus Párt vezető személyiségeivel, valamint a demokrata párti kihívó, Jenny Wilson, Salt Lake City önkormányzatának tagja, nem erős ellenfél. Segíti Romneyt mormon hite is, hiszen Utah állam a mormonok központja.

Romney üzletemberként vált ismertté. Hírnevét erősíti, hogy a 2002-ben Salt Lake Cityben tartott olimpiai játékoknak ő volt a fő pénzügyi konzultánsa, s az ő ötlete volt, hogy a magánszektor „szálljon be” az ötkarikás játékok finanszírozásába.

Politikai tehetsége javára írják, hogy republikánusként sikeres kormányzója volt a demokrata többségű északkeleti Massachusetts államnak. 2008-ban csak a republikánusok elnökjelöltségéért indult, de 2012-ben már ő volt a párt elnökjelöltje, azonban Barack Obama demokrata párti elnökkel szemben alulmaradt.

Kapcsolata Donald Trump jelenlegi elnökkel összetett. A 2016-os elnökválasztási kampányban élesen támadták egymást, Romney a fősodrú konzervativizmus megtestesítőjeként lépett fel.

Donald Trump (b) és Mitt Romney (j) 2016-os találkozójukon
Forrás: AFP/Drew Angerer

Elnökké választása után azonban Trump egy manhattani éteremben vacsorán látta vendégül Romneyt, hogy felajánlja neki a külügyminiszteri tárcát. A nagy sajtónyilvánosságot kapott találkozó után Romney égre-földre dicsérte Trumpot, ám amikor kiderült, hogy nem lesz külügyminiszter, mert az elnök Rex Tillerson mellett döntött, azonnal támadássorozatot indított ellene. Az elmúlt egy esztendőben is számtalan alkalommal bírálta Donald Trumpot.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.