Közélet

Megrázta Japánt az okirat-hamisítási botrány

Tovább fokozódott kedden a japán kormányra nehezedő nyomás a pénzügyminisztérium által elkövetett okirat-hamisítások botránya miatt, Abe Sindzó miniszterelnök is mentegetőzésre kényszerült az ügyben, de eddig a kormány egyik tagja sem volt hajlandó lemondani.

A japán pénzügyminisztérium hétfőn elismerte, hogy okiratokat hamisított egy protekciós ügyben. Tavaly robbant ki a botrány, amikor kiderült, hogy kedvezményes áron vásárolhatott állami tulajdonban lévő telket az az iskola, amelynek a miniszterelnök felesége, Abe Akie egy ideig a tiszteletbeli igazgatója volt. A kétes ügyletről a parlamentnek benyújtott hivatalos okmányokat a pénzügyminisztérium módosította, egyebek mellett törölték belőlük a kormányfő feleségének nevét.

Abe Sindzó és pénzügyminisztere, Aszó Taró hétfőn ugyan „mély sajnálkozásukat” fejezték ki az ügyben, de ennyivel nem tudták elhallgattatni a kritikus hangokat.

Abe Sindzó (b) japán miniszterelnök és Aszó Taró (j) pénzügyminiszter, kormányfőhelyettes 
Forrás: Kentato Aoyama/Yomiuri/AFP

A hivatalos dokumentumok módosítása olyan cselekedet, amely megrázza a demokrácia alapjait

- írta kedden az Aszahi című napilap, amely annak idején napvilágra hozta a botrány részleteit.

Aszó Taró hétfőn még kizárta, hogy lemondana az ügy miatt, kedden az ezt firtató újságírói kérdéseket már elhárította. A japán kormányszóvivő annyit mondott, hogy a pénzügyminiszter álláspontja nem változott tegnap óta.

Ugyanakkor japán sajtóhírek szerint a pénzügyi tárca egy magas rangú tisztségviselője már lemondásra kényszerült az ügy miatt.

Múlt pénteken pedig holtan találtak egy másik tisztségviselőt, aki feltehetően öngyilkos lett.

Az ellenzéki képviselők sem engedik el az ügyet, bojkottálják a parlamenti üléseket, és azt követelik, hogy hallgassák ki a botrány kulcsszereplőit, köztük a kormányfő feleségét. Hétfő este kormányellenes tüntetők is az utcákra vonultak, a miniszterelnök távozását követelve.

Elemzők szerint az okirat-hamisítási botrány veszélybe sodorhatja Abe Sindzó esélyeit arra, hogy harmadszor is kormányfő lehessen a Liberális Demokrata Párt (LDP) élén a szeptemberi választások után.

okirathamisítás Abe Sindzó Japán Aszo Taro
Kapcsolódó cikkek