Közélet

Tovább nőtt a szupergazdagok tábora

A dinamikus világgazdasági növekedés és a részvénypiacok szárnyalása a szupergazdagok számának bővülésében is tetten érhető. Egy év alatt tíz százalékkal nőtt azoknak a tehetős embereknek a száma, akiknek a vagyona elérte az 50 millió dollárt, vagyis mintegy 12,6 milliárd forintot.

Az elmúlt öt évben 2017-ben bővült legnagyobb mértékben a szupergazdagok tábora, amely mára elérte a 130 ezret a Knight Frank LLP brókercég szerdai jelentése szerint. 2012 óta 20 ezerrel nőtt az 50 millió dollárnál nagyobb vagyonnal rendelkezők tábora, de szépen bővült az ötmillió dollárnál többet birtoklók sokasága is: számuk ugyanezen idő alatt 2,1-ről 2,5 millióra duzzadt. A világ legvagyonosabbjai összesen 26,4 ezermilliárd dollár felett rendelkeznek a brókercég és a Wealth-X által publikált adatok szerint.

A legtöbb ultragazdag továbbra is Észak-Amerikában él
Forrás: AFP

A legtöbb ultragazdag továbbra is Észak-Amerikában él, Európa pedig a dobogó harmadik fokára szorult az ázsiai vagyonosok számának erőteljes növekedése miatt – írja az elemzésről beszámoló cikkében a Bloomberg.

Az amerikai kontinens északi részén 44 ezer szupergazdag él, számuk öt százalékkal emelkedett tavaly. Ázsiában 15 százalékkal, 35 880-ra nőtt az 50 millió dollárnál vagyonosabb populáció, ez hétszázzal több, mint Európában, ahol az átlagnak megfelelő, 10 százalékos ütemű volt a bővülés. A szembetűnő földrajzi egyenlőtlenségeket jól érzékelteti, hogy az afrikai kontinensen továbbra is alig több, mint ezer nagyon gazdag ember él.

A kedvező gazdasági hullámokat Oroszország és a FÁK-államok, valamint a latin-amerikai térség tudta leginkább kihasználni: az előbbi régióban negyedével, az utóbbiban ötödével nőtt az ultragazdagok száma. Az államok közül Oroszország mellett Brazíliában, Dél-Koreában, Indiában és Tajvanon ugrott meg legnagyobb arányban a milliárdosok száma.

A szupervagyonos emberek fővárosa New York, amelyet London, San Francisco és Los Angeles követ a leggazdagabb lakosok száma alapján.

A vagyonosok elitklubjának bővülését a tőzsdék jó teljesítményével, az európai gazdaság régóta várt helyreállásával és a dollár gyengülésével magyarázzák az elemzés készítői, akik szerint a következő években gyorsuló ütemben növekszik majd tovább a gazdasági elitklub mérete. A brókercég előrejelzése szerint 2022-re újabb 50 ezren csatlakozhatnak a világ szupergazdagjaihoz, a legtöbben Ázsiából (20 ezer), Észak-Amerikából (14 ezer) és Európából (12 ezer). Az 5 millió dollár feletti vagyonnal rendelkezők csoportja pedig mintegy harmadával, 1,1 millióval, 3,6 milliósra nőhet.

És hogy milyen befektetésre esküsznek a világ leggazdagabbjai? A szupervagyonosok továbbra is a részvényekben és az ingatlanokban bíznak leginkább, több mint felük ezekben az eszközökben erősítette befektetéseit tavaly. Aranyban negyedük növelte pozí­cióit, de népszerű a is, minden ötödik szupergazdag növelte kriptopénzvagyonát 2017-ben.

szupergazdagok vagyon
Kapcsolódó cikkek