Közélet

Trump kirúgta külügyminiszterét

Az amerikai elnök kedden menesztette tisztségéből Rex Tillersont, akinek helyét a CIA igazgatója, Mike Pompeo veszi át. A hírszerzés élére először kerül nő.

Donald Trump amerikai elnök kedden bejelentette, hogy menesztette tisztségéből Rex Tillerson külügyminisztert, akinek helyét a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, Mike Pompeo veszi át.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter
Forrás: AFP

„Fantasztikus munkát fog végezni” – írta Mike Pompeóról a Twitteren, Rex Tillersonnak pedig megköszönte a szolgálatát.

A CIA élére most először egy nő, Gina Haspel jelenlegi igazgatóhelyettes kerül.

A 65 éves külügyminiszter távozása az eddigi legjelentősebb változás a bő egy éve hivatalban lévő elnök kormányában.

Tillerson az Exxon Mobil olaj- és gázcég éléről érkezett a politikába, és távozásáról már ősszel találgatások jelentek meg, miután nyilvánosságra került, hogy állítólag idiótának nevezte az elnököt.

A The Wall Street Journal a Fehér Ház egy névtelenséget kérő tisztségviselőjét idézve azt írta: Donald Trummp még az Észak-Koreával folytatandó tárgyalások előtt biztosítani akarta a cserét az amerikai diplomácia vezetésében.

A The New York Times szerint Trumpot irritálta Tillerson testbeszéde is. A lap szerint ugyanis a külügyminiszter mindig forgatta a szemét, ha a megbeszéléseken valamiben nem értett egyet az elnökkel.

Tillerson a múlt héten afrikai körúton volt, és munkatársai szerint a hétvégén nem érezte jól magát, és ezért egy nappal előbb tért vissza Washingtonba. Hétfőn nyilatkozatban támogatta London Moszkvát okoló álláspontját egy Dél-Angliában élő volt orosz kettős ügynök megmérgezése ügyében. Az ideggázzal elkövetett mérgezés „nyilvánvalóan Oroszországból jött és bizonyosan meglesz rá a válasz” – fogalmazott Tillerson, miközben a Fehér Ház nem nyilvánult meg az ügyben.

Az új külügyminiszter-jelöltet, Mike Pompeót, Trump feltétlen híveként tartják számon Washingtonban. Mielőtt a CIA igazgatója lett, keményvonalas republikánus képviselő volt Kansas államból.

Egyesült Államok Donald Trump Rex Tillerson külügyminiszter menesztés
Kapcsolódó cikkek