Közélet

Magát Krisztina aranyat nyert a súlyemelő Eb-n

Magát Krisztina aranyérmet nyert szakításban a nők vasárnapi plusz 90 kilogrammos versenyében a bukaresti súlyemelő Európa-bajnokságon. A Testvériség sportolója a szakítás aranya után lökésben és összetettben ezüstérmes lett. Nagy Péter a szakítás után összetettben is bronzérmes lett. A magyar csapat öt éremmel zárt.

A Testvériség SE 29 éves sportolója a kontinensviadal zárónapján három jó gyakorlattal rukkolt elő, s miután a 96 és a 101 után a 104 kilót is kiszakította, övé lett a fogásnemi elsőség.

Magát Krisztina a női 90 kilogrammos súlycsoport szakításának döntőjében
Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

Magát a tavalyi Eb-n három bronzérmet érdemelt ki ólomsúlyban.

Fotó: MTI/EPA/ Robert Ghement

Magát Krisztina a szakítás aranya után lökésben (132 kg) és összetettben (236 kg) ezüstérmes lett a nők vasárnapi plusz 90 kilogrammos versenyében. A súlycsoport Európa-bajnoka a lengyel Aleksandra Mierzejewska lett 237 kilós összteljesítménnyel, ő nyerte a lökést is 134 kilóval.

Nagy Péter bronzérmes

Nagy Péter a szakítás után összetettben is bronzérmes lett a férfiak vasárnapi plusz 105 kilogrammos versenyében. Lökésben negyedikként zárt.

Nagy Péter a férfi plusz 105 kilogrammos súlycsoport szakításának döntőjében
Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

A 32 esztendős szegedi sportoló a 191 kilós szakítás után lökésben 225 kilogrammot teljesített, ezzel a fogásnemben negyedikként, összetettben pedig 416-tal harmadikként végzett. Nagynak mind a hat gyakorlata sikeres volt.

Öt éremmel zártak a magyarok

Ha jól emlékszem, tizenhét éve fordult elő legutóbb, hogy a magyar súlyemelés mind a nőknél, mind a férfiaknál összetett érmessel szolgált egy Európa-bajnokságon

– összegzett a távirati irodának Dobos Imre, a magyar sportági szövetség elnöke. Úgy fogalmazott:

óriási dolog, amit Magát Krisztina és Nagy Péter véghezvitt,

még ha számítottak is rá, hogy mindketten dobogón végezhetnek Bukarestben.

„Peti amúgy 2012-ben egyszer már nyert szakításbronzot Eb-n, máig akkor szerepeltünk a legjobban, miután a nőknél Nagy Nikoletta gyűjtött három ezüstöt is. Mindezt most megfejeltük a romániai Európa-bajnokságon, ahonnan öt éremmel, egy arannyal, két ezüsttel és két bronzzal gazdagabban térhet haza válogatottunk, amelyben amúgy a további három női versenyzőnk, Bazsó Bianka, Szuromi Tímea és Gyürüs Barbara is helytállt, értékes helyezéseket szerezve.”

sport Magát Krisztina Európa-bajnokság nagy péter súlyemelés
Kapcsolódó cikkek