Közélet

Donald Trump ismét nagyot álmodott, ebből még bajok is lehetnek

Az elnök rendeletet írt alá, amelyben űrhaderő létrehozását rendelte el a védelmi minisztériumnak.

Donald Trump az Országos Űrkutatási Tanács Fehér Házban tartott tanácskozásán elnöki utasítást írt alá, amelyben elrendelte, hogy a védelmi minisztérium

azonnali hatállyal indítsa el egy világűrbe telepítendő haderő felállításához szükséges folyamatot.

Donald Trump
Fotó: AFP

Nincs új a nap alatt

Az elnök szerint erre azért van szükség, mert nem elég a puszta amerikai jelenlét a világűrben, dominanciára van szükség. Azt pedig már korábban is jelezte, hogy szívesen látná egy hatodik haderőnem létrehozását, és a Kongresszusban is évek óta időről-időre napirendre kerül e téma.

A hétfői bejelentéskor egyelőre nem derültek ki részletek a világűr felfegyverzéséről, tehát nem tudható az sem, hogy a tervek hasonlatosak-e az 1983-ben az akkori amerikai elnök,

Ronald Reagan által meghirdetett csillagháborús elképzelésekhez,

amelyek földi és űrben telepített fegyverek használatát irányozta elő stratégiai atomfegyverekkel felszerelt ballisztikus rakéták ellen, és elsősorban az akkori Szovjetunió ellen irányult.

Elemzők szerint nem jó ötlet

A Trump által most aláírt direktíva kapcsán egyébként elemzők azonnal emlékeztettek rá, hogy ehhez a Kongresszus felhatalmazására van szükség. Ráadásul az Egyesült Államok aláírta az 1967-ben életbe lépett nemzetközi világűr-szerződést (Outer Space Treaty), amely szabályozza a világűr kutatását és felhasználását, és határozottan megtiltja tömegpusztító fegyverek telepítését az űrben és más égitesteken.

A direktíva aláírása után az elnök még egy utasítást szignált, amely a világűrben keletkező szemétre vonatkozik.

Donald Trump amerikai elnök (j) és Mike Pence alelnök kezet fog az Országos Űrkutatási Tanács tagjaival tartott megbeszélésen
Fotó: MTI/AP/Susan Walsh

Nem ez volt Trump első ötlete

A Trump-kormányzatnak nem ez az első lépése a világűr további kutatása és hasznosítása érdekében. Robotokat tervez küldeni a Hold feltárására, tavaly decemberben Trump aláírta azt az elnöki utasítást, amely a Holdra induló újabb expedíciót és egy esetleges Mars-miszsziót tenne lehetővé. A múlt hónapban pedig elrendelte, hogy a kormányzat tekintse át a kereskedelmi célú űrutazások szabályozását.

A NASA egyik szóvivője, Cheryl Warner hétfői tájékoztatása szerint jövőre meg is kezdődik az előkészítő munka az újabb Hold-utazáshoz, amelyet a NASA magántársaságokkal együttműködve kíván lebonyolítani.

Donald Trump NASA űrhaderő űrszemét
Kapcsolódó cikkek