Közélet

Kongó legyőzte az ebolát

Megfékezték az ebolajárvány terjedését a Kongói Demokratikus Köztársaság egyik északnyugati tartományában, jelenleg a kolera szedi áldozatait az ország középső részén – közölte a közép-afrikai ország egészségügyi minisztériuma.

A közlemény szerint június 6. óta nem regisztráltak új megbetegedést a Kongóval határos Équateur tartományban.

Június 26-ig a járványban 29 ember vesztette életét, összességében pedig 56 fertőzéses esetet jelentettek a térségben, melyek közül 38-nál kimutatták a betegséget, 15-nél lehetséges a fertőzés, háromnál gyanítható.

Összesen 24 ember gyógyult ki a vírusos betegségből a járvány május 8-i kitörése óta – tudatta az egészségügyi tárca.

Az illetékes hatóságok azonban jelenleg az ország középső részén elterülő Kasai-Oriental tartományban június elején kitört kolerajárvány miatt aggódnak. Mindeddig 750 koleraesetet jelentettek, és 103 ember halt bele a súlyos hasmenéssel és hányással járó, gyors kiszáradáshoz vezető betegségbe – közölte Aphonse Ngoy Kasanji, a tartomány kormányzója.

Az ebolát 1976-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először
Fotó: AFP

Kasanji szerint a kolerajárvány okát az ivóvízhiányban kell keresni, a betegség elleni fellépéshez pedig az oltások mellett a vízellátás megoldására van szükség. Mint mondta, klórral kéne fertőtleníteni a vizet, mielőtt a lakossághoz eljutna.

Az ebolát 1976-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először. A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy a denevérek lehetnek. A kór fertőzött ember vagy állat testnedvével való közvetlen érintkezés által terjed. A betegség súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet.

A legsúlyosabb ebolajárvány legalább 11 ezer ember életét követelte 2014-15-ben Nyugat-Afrikában.

A kolera olyan súlyos kiszáradást okoz, amely folyadékpótlás nélkül pár órán belül halálos lehet. A baktérium a megfertőzött emberek ürülékével, hányásával és az ezzel szennyezett vízzel terjed, és a folyadék révén gyümölcsökön, zöldségeken is megtelepszik. 2016-ban 38 országban jelentettek kolerás eseteket, a halottak száma hozzávetőleg 100 ezer volt.

járvány kongó ebola
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek