Közélet

Tudásközpontot avatott a PADE

A  Pallas Athéné Domus Educationis (PADE) Alapítvány és az általa létrehozott Harsányi János Tudásközpont közös szervezésében, a Nobel-díjas közgazdász-matematikus-társadalomtudós emlékére rendezett konferencián avatták fel a Harsányi János Tudásközpontot – derül ki az Optima Befektetési Zrt. közleményéből.

Dubéczi Zoltán, a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadója megnyitójában üdvözölte a Tudásközpont létrehozását. Beszédében rámutatott arra, hogy a Tudásközpont a gazdasági-társadalomtudományi fókuszú kutatás központjává válhat. A Harsányi János Tudásközpont szervesen illeszkedik a Pallas Athéné Alapítványok oktatási koncepciójához, hozzájárul a kutatás fejlesztéséhez, a tudás gyarapításához.

A konferencián neves külföldi egyetemek előadó szólaltak fel. Köztük Jon Elster, a Columbia egyetem professzora, aki felidézte a Harsányi Jánossal való személyes találkozását és beszélgetéseiket a játékelméleti kérdésekről. Laurence Whitehead professzor az Oxford Egyetemről pedig Harsányi János elméleteinek gyakorlati hasznosságáról tartott előadást.

Harsányi János (1920-2000) magyar származású amerikai professzor 1994-ben kapott közgazdasági Nobel-díjat játékelméleti tudományos munkásságáért. A Harsányi János Tudásközpont (HJTK) 2018 januárjában alakult meg azzal a céllal, hogy

ápolja, terjessze és továbbfejlessze a Nobel-díjas közgazdász, társadalomtudós és matematikus munkásságát. A Tudásközpont célja olyan nemzetközi színvonalú tudományos műhely, kutatóintézet és dokumentációs központ működtetése, amely méltó a világhírű tudóshoz.

A Harsányi János Tudásközpont küldetése annak széles körű elfogadtatása a magyar társadalomban, hogy vannak olyan játékok, amelyek nem zéró kimenetelűek. Nem szükségszerű némelyeknek annyit veszíteniük, amennyit mások nyernek. Játszhatunk olyan társas játékot, élhetünk úgy, hogy mindenki nyer, mindenki győztes.

Ennek a mentalitásnak az általánossá válása, és az emberek magatartásának ehhez igazodása lenne az igazi társadalmi innováció. Ezáltal újulhatna meg, válhatná jobbá egyéni és közös életünk

– vallják a Tudásközpont kutatói.

A Harsányi János Tudásközpont kiemelt feladatként tekint továbbá a hazai- és külföldi Harsányi-kutatók ösztöndíjakkal történő támogatására is. A Tudásközpont célja, hogy a szervezésében rendezett konferenciák valamint a gondozásában megjelenő magyar és idegen nyelvű könyvek, tanulmányok megjelenítsék a Nobel-díjas tudós szellemiségét, közvetítsék üzeneteit a mai kor gondolkodói számára.

Optima Befektetési Zrt. Harsányi János Tudásközpont Pallas Athéné Domus Educationis (PADE)
Kapcsolódó cikkek