Közélet

Váratlanul maradt uralkodó nélkül a királyi gárda

Évi 50 millió eurót ajánlanak, ami a négyéves szerződés értelmében összesen 200 millió eurót – átszámolva 64 milliárd forintot – tesz ki.

Mindenkit meglepett a hír, hogy öt nappal a Real Madrid újabb Bajnokok Ligája-győzelme után a csapat vezetőedzője, Zinedine Zidane bejelentette lemondását. Bár a példátlan sikerszériából kiindulva túl sok oka nem lehetett a távozásra, azért tudjuk – vagy legalábbis az elmúlt évek apró információmorzsáiból sejthetjük –, hogy a királyi gárdánál szolgálni nem leányálom, ugyanis Florentino Pérez elnök vezetése alatt még annak sincs stabil helye a klubnál, aki tökéletes munkát végez.

Mindenki feláldozható – ez a gondolat valószínűleg mindig ott motoszkált a francia edző fejében. Nem kockáztatunk nagyot, ha azt mondjuk, Zidane nagyon is jól döntött.

Legendaként, gyakorlatilag hibátlanul zárta le a madridiaknál töltött menedzseri pályafutását,

nem várta meg, hogy az első hibánál lapátra kerüljön, inkább önként szedte a sátorfáját. Tudta, hogy Péreznél egyszer mindenképp eljön a nap, amikor ajtót mutat neki.

Pedig Zidane-nak semmi oka nem volt félni, ugyanis olyan eredményeket ért el a Realnál töltött három éve alatt, amilyet korábban nem sok trénernek sikerült felmutatnia.

Ő lett az első edző, aki egymás után három évben nyert BL-t (vagy BEK-et).

Nemhogy sorozatban, összesen is csak két tréner hódította el háromszor a rangos trófeát: Bob Paisley a Liverpoollal (1977, 1978, 1981), illetve Carlo Ancelotti kétszer a Milannal (2003, 2007), egyszer pedig a Real Madriddal (2014).

Zinedine Zidane
Fotó: AFP

Három BL-trófeájával olyan neveket utasított maga mögé, mint a „csak” duplázó Pep Guardiola, José Mourinho vagy Sir Alex Ferguson.

A királyi gárdánál töltött harminc hónap alatt kilenc trófeát nyert meg a megszerezhető 13-ból,

ezalatt a csapat 149-szer lépett pályára, vagyis átlagosan 17 meccsenként, azaz 98 naponként helyezett a vitrinbe egy-egy újabb serleget.

Minden bizonnyal ezek a statisztikák sarkallták arra a katari szövetséget, hogy ajánlatot tegyen Zizounak. A közel-keletiek terve az, hogy Zidane még ebben az évben átveszi válogatottjuk irányítását, és a 2022-es hazai rendezésű világbajnokságon vele brillíroznak majd.

Mindezért pedig nem kevesebb, mint évi 50 millió eurót ajánlanak, ami a négyéves szerződés értelmében összesen 200 millió eurót – átszámolva 64 milliárd forintot – tesz ki.

Az évi 50 millió eurós ajánlattal Zinedine Zidane a világ legjobban fizetett edzőjévé válna.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

Zinedine Zidane sportgazdaság Katar Real Madrid
Kapcsolódó cikkek