Közélet

Véget érhet a Federer–Nike-házasság

Nem sok olyan sportoló-szponzor páros akad napjainkban, mint amelyet a teniszező Roger Federer és a sportszergyártó Nike alkot. A több mint egy évtizedes partnerség azonban most felbomlani látszik – ahogy az ilyenkor lenni szokott – egy harmadik fél miatt.

A teniszlegenda Roger Federer, úgy tűnik, elhagyhatja állandó támogatóját és öltöztetőjét, a Nike-t – derül ki a Business Insider beszámolójából. A Nike-val való megállapodás – amely évi 7,5 millió dollárt hozott eddig neki – márciusban járt le, és a teniszező nem hosszabbított. Hogy valaki a karrierje vége felé miért cserélné le évtizedes támogatóját, arról lehetne értekezni, de az tény, hogy új szponzornak bejelentkezett az Uniqlo. A japán ruhagyártó cég korábban olyan nagysággal működött együtt hosszú ideig, mint a szintén kiváló teniszező, Novak Djokovic.

Az Uniqlo alaposan rálicitált a Nike-ra: a Times értesülései szerint tíz évre 300 millió dollárt ajánlott.

Federer számára a megállapodás 193 százalékos „fizetésemelést” jelent a Nike-hoz képest, az új szerződés értelmében ugyanis évi 22 millió dollárt kap évente.

A japán Uniqlo sportszergyártó 300 millió dollárt ajánl tíz évre a svájci teniszezőnek
Fotó: AFP

Hogy a svájci játékos elfogadja-e a japánok ajánlatát, az sok fontos tényezőn múlik. Úgy hírlik ugyanis, hogy a Nike nem hajlandó lemondani a teniszező ikonikus RF-logójáról, anélkül pedig elég nehéz lenne Federer saját márkás kollekcióját értékesíteni. Egészen biztos, ha válásra kerül a sor, ez lesz a legvitatottabb pont, s bonyolult jogi procedúrát vonhat maga után.

A másik nagy kérdés, hogy milyen cipőben fog játszani a svájci, tekintve, hogy az Uniqlo nem gyárt lábbeliket.

Annak idején Djokovic is így járt – ő Adidasban remekelt a pályán –, most minden bizonnyal Federernek is cipőtesztelésbe kell kezdenie.

Fotó: AFP

A pletykák szerint a svájci körül is az Adidas sertepertél cipőügyben. Az üzlet legfőbb érdekessége, hogy ha az Uniqlo és Federer megegyeznek, akkor szerződésük 2028-ig érvényes, amikor a svájci már 46 éves lesz – valószínűtlen, hogy Federer mindaddig versenyezzen. A japán vállalat ezzel minden bizonnyal pont a Nike-t másolná marketingszempontból, ugyanis az amerikai sportszergyártó szokott ilyen szerződéseket kötni. A régóta visszavonult kosárlabdázók, Michael Jordan és Kobe Bryant még mindig óriási húzónévnek számítanak a cégnél. Bárhogy lesz is,

az első számú teniszezőnek filléres gondjai biztosan nem lesznek,

hiszen nemrégiben hosszabbította meg szponzori együttműködését a Mercedesszel, a Lindt csokoládégyártóval 20 millió dollárért szerződött, és a közelmúltban írta alá 40 millió dollárról szóló kontraktusát a Barilla tésztagyártó céggel.

sportszergyártó Uniqlo sportgazdaság Nike Roger Federer
Kapcsolódó cikkek