Közélet

A kiszáradt osztrák hegyi legelőkre kell a vizet felhordani a szomjas teheneknek

Egy tehén nagyjából 100 liter vizet iszik naponta, és ezt a mennyiséget már a gazdáknak kell pótolniuk a példátlan szárazság miatt.

Tartálykocsikkal hordják fel a vizet az osztrák gazdák a kiszáradt hegyi legelőkön lévő teheneiknek, hogy gondoskodjanak a jószágok ivóvízellátásáról a térséget jelenleg sújtó hőhullám idején – közölte a nyugat-ausztriai Vorarlberg tartomány gazdálkodóinak szövetsége.

Az egyesület szóvivője szerint

a térségben 42 éve nem volt példa ilyen súlyos szárazságra. A nyári hónapokban a helyi gazdák a völgyekből a magasabban fekvő területekre szokták felterelni a jószágaikat, hogy azok a hegyen legeljenek.

Idén azonban a magaslati legelők annyira szárazak, hogy csaknem háromezer tehén számára kell extra vizet biztosítaniuk a gazdáknak. Ezen kívül az állatokat kénytelen voltak elkezdeni azzal a szénával etetni, amelyet normális esetben már télre raktároznának el.

Fotó: AFP

Egy tehén nagyjából 100 liter vizet iszik naponta. Ennek a vízmennyiségnek egy részét a reggel még harmatos fű megevésével veszik magukhoz. Idén azonban túl melegek az éjszakák, így reggelente nincsen harmat a térségben.

tehén víz szárazság Ausztria
Kapcsolódó cikkek